Dödligt virus hotar Sveriges kaniner

Uppdaterad 2017-07-05 | Publicerad 2017-07-04

Har du kanin hemma? Då behöver du vara försiktig i sommar. Ett nytt dödligt kaninvirus sprider sig som en löpeld genom Sverige.

– De blir trötta och kan få ont och skrika. Många dör på bara några timmar, säger Louise Treiberg-Berndtsson på Statens veterinärmedicinska anstalt.

Varningsklockorna började ringa redan för ett år sedan när en stor mängd kaniner plötsligt insjuknade och dog. En ny, mycket dödlig variant av viruset kaningulsot hade plötsligt kommit till Sverige från kontinenten. Nu är viruset tillbaka, och det sprider sig snabbt uppåt i landet.

– Det är väldigt smittsamt. Det smittar via direktkontakt, till exempel om en vildkanin står utanför buren. Även på platser där en smittad kanin har varit kan smittan finnas kvar, säger veterinären Louise Treiberg-Berndtsson på Statens veterinärmedicinska anstalt.

Magdalena Hellström, kommunikatör på Statens veterinärmedicinska anstalt, tillägger att viruset även kan finnas i hår och annat lättflyktigt material från kaniner som kan spridas med vinden.

”De kan ligga döda när man vaknar på morgonen”

Sjukdomsförloppet är snabbt och smärtsamt, och dödligheten är hög – nästan 100 procent. Ofta är kaninen död inom bara några timmar efter att den smittats.

– De blir trötta och kan få ont och skrika. Det är ett snabbt förlopp som kan bli väldigt dramatisk. De kan vara friska när man går och lägger sig på kvällen och ligga döda när man vakna på morgonen, säger Louise Treiberg-Berndtsson.

Viruset är inte farligt för människor, men kaninägare varnas. De uppmanas att inte ta in hö utifrån och att göra vad de kan för att skydda sina långörade vänner.

– Jag tycker att man ska undvika att gå ut med kaninen i koppel, för kommer man på ett ställe där en vild kanin har varit finns det en stor risk att de blir sjuka. Undvik även kaninträffar och kaninhoppningar. Det finns en risk att viruset finns där och smittar, säger Louise Treiberg-Berndtsson.

Fanns inget vaccin

Hon understryker dock att det allra viktigaste är att vaccinera sin kanin.

– Framförallt ska man vaccinera. Då är man bra skyddad, om än inte till hundra procent, säger hon.

Tidigare har det inte funnits något vaccin som skyddar mot den nya sortens kaningulsot, som kallas ”typ 2”. Det har bidragit till att viruset blivit vanligare. Inom de närmaste veckorna räknar dock Statens veterinärmedicinska anstalt med att det nya vaccinet ska finnas tillgängligt för svenska veterinärer att köpa in.

– Förra året var det problem med att vi inte hade vaccin som skyddade mot den nya sorten. Men nu finns det vaccin som skyddar både mot det gamla och det nya viruset, säger Louise Treiberg-Berndtsson.