Köpte massage och sprit – skickade notan till Transportstyrelsen

Uppdaterad 2017-02-08 | Publicerad 2016-12-14

Vid Transportstyrelsens konferens på Loka brunn köptes cognac, whisky och massage till samtliga deltagare under ett dygn på hotellet.

Slutnotan på 39 000 kronor skickades till myndigheten.

– Vi har haft samtal med var och en av dem och speciellt naturligtvis med den chef som är närvarande, säger Jaana Elo, Transportstyrelsen personaldirektör.

Aftonbladet har granskat hur mycket offentliga Sverige varje år lägger på representation samt kurser och konferenser.

Transportstyrelsen, som har 1 800 anställda, la man i fjol 923 951 kronor på representation och 9 066 284 kronor på kurser och konferenser.

Under en av konferenserna besökte nio anställda och två konsulter hotellet Loka brunn utanför Örebro, där de övernattade en natt.

Samtliga deltagare köpte ”klassisk massage” som på konferensanläggningens hemsida beskrivs som "djupgående del- eller helkroppsmassage".

I samband med middagen köptes även vinpaket och flera sorters cognac och whiskey.

Efteråt skickades notan till Transportstyrelsen.

Vägrade betala

När myndigheten upptäckte personalens utsvävningar vägrade man att betala fakturan och krävde att få en ny.

Transportstyrelsens strateg och avtalsansvarig, som anges som kontaktperson för bokningen, vill inte svara på några frågor om varför skattebetalarna skulle stå för massage och sprit.

Enhetschefen som var med på konferensen vill inte heller svara på frågor - utan avbryter telefonsamtalet när Aftonbladet ställer frågor om besöket.

”Vidtagit åtgärder”

Enhetschefen hänvisar i stället till Transportstyrelsens pressekreterare Mikael Andersson som säger:

– Det jag vet är att Jaana Elo i egenskap av personaldirektör har vidtagit åtgärder i form av information och samtal med personerna som var inblandade för att tydliggöra vilka regler som gäller på myndigheten.

Transportstyrelsens personaldirektör Jaana Elo uppger att samtal har hållits med alla myndighetens anställda som var med på massagekonferensen.

– Det här är inte okej utifrån våra riktlinjer, säger hon.

”Har trott att det var möjligt”

Den som fått ta emot den hårdaste reprimanden är enhetschefen.

– Med honom har vi haft ett samtal med skärpa eftersom vi utgår att våra chefer känner till våra riktlinjer och tillämpar våra riktlinjerna.
Vad sa han?
– Han sa att han trodde att det var så. Samtliga personerna har ju trott att det var möjligt eftersom man har agerat som man har gjort.
Kände de inte till att man inte kunde ta sprit och massage på myndigheten?
– Uppenbarligen så gjorde man inte det eftersom det hände.

LÄS OCKSÅ:

ANNONS