Akutläkaren Lindsay: "Fick in ett skottskadat barn om dagen”

3-åring dödades i sömnen av förlupen kula genom fönstret

Uppdaterad 2021-11-22 | Publicerad 2021-11-21

ST LOUIS. Skjutvapenvåldet skördar allt fler unga liv i USA: från spädbarn som träffas i korseld, till unga som dragits in i gängkrigen. 

St Louis toppar statistiken i antalet mördade barn – och läget är värre än någonsin.

– Vi får in skjutna på barnakuten som har ärr från tidigare skottskador, säger akutläkaren Lindsay Clukies, 37, till Aftonbladet. 

Akutbarnläkaren Lindsay Clukies drar läkarrocken tätare kring sig i blåsten utanför St. Louis Children’s Hospital. 

På nära håll har hon sett hur antalet skottskadade barn ökat successivt de senaste tio åren. 

Men pandemin skruvade upp ett redan allvarligt läge till en helt ny nivå. 

Här behandlades 150 skottskadade barn förra året, berättar Clukies, bara på hennes akutmottagning. 

Så många har de aldrig sett förr i sjukhusets historia. 

– Under sommaren var det som värst, då såg vi minst ett skottskadat barn varje dag. Det var alltså vanligare än de typiska sakerna vi ser på akuten, som blindtarmsinfektioner och brutna armar, säger hon. 

Lindsay Clukies, 37, akutbarnläkare på St. Louis Children s Hospital.

”Siffrorna är häpnadsväckande”

År 2020 var ett av de blodigaste på flera årtionden i USA.

Och skjutningarna kryper allt längre ner i åldrarna. 

Före pandemin dödades 991 personer under 17 år i hela USA, enligt Gun Violence Archive och AP. 

År 2020 trappades den siffran upp – till 1 375 barn. 

I år kan det bli ännu värre. 

Fram till mitten av november hade över 1 300 barn dödats av skjutvapen i landet. Tusentals hade skottskadats.

– Siffrorna är häpnadsväckande, säger Lindsay Clukies och skakar på huvudet. . 

– Den trenden med yngre skottskadade patienter ser vi över hela landet. Men vårt sjukhus har tyvärr mer erfarenhet än andra. 

9-åringen dog i sin mammas armar

Barn i St Louis mördas tio gånger mer än det nationella genomsnittet, sett till befolkningsmängd, enligt tidningen St Louis Post-Dispatch. 

Flera fall har fått nationellt strålkastarljus i år. 

Som 9-årige Caion Greene. Han satt i bilen med sin familj efter att ha besökt mormor en kväll i våras. En, eller två personer, ska ha öppnat eld mot bilden, och Caion fick en kula i bröstet. Han dog i sin mammas armar, skriver NBC. 

En annan bild som sprids är den på en busleende treåring i Mimmi Pigg-klänning, Calyia Stringer. 

I september låg hon och sov hemma hos sin pappa i East St Louis, när en kula sköts genom fönstret på andra våningen, och träffade henne under vänster öga. Flickans liv gick inte att rädda.

Calyias död blev inledningen på en särskilt blodig vecka i staden. Inom loppet av fyra dagar sköts ytterligare tre barn. 

Bara på St. Louis Children’s Hospital behandlades 150 skottskadade barn under förra året.

”Sett spädbarn yngre än ett år”

– Trenden är att vi ser allt yngre. Men det är såklart inte barn som är ”dåliga”, eller har gjort något, utan de hamnar mitt i korseld när de går hem från skolan, eller leker i parken, säger läkaren Lindsay Clukies. 

– Tyvärr har vi till och med sett spädbarn, yngre än ett år.

Eftersom barnens kroppar är mindre, ligger organen mycket tätare än på vuxna, vilket ökar riskerna livshotande skador vid en skottskada, förklarar hon. 

I det akuta återupplivningsskedet ser hon och kollegor först till att barnen andas, och inte tappar för mycket blod.

De synar också patienternas kroppar, från topp till tå, för att se till att de inte missat några skador.

Då händer det att hon ser ärr på barnen – från tidigare skottskador. 

– Det är svårt att beskriva den känslan. När man i bakhuvudet plötsligt inser: ”Det här har hänt dem förut. De är tillbaka – var det något vi hade kunnat göra för att stoppa det?”, säger hon med darr på rösten. 

– Det borde inte hända. 

Fler förstagångsköpare

Hon ser flera orsaker till att pandemin eldat på skjutvåldet mot amerikanska barn. Bland annat den historiskt höga vapenförsäljningen 2020, och man såg fler förstagångsköpare. Vilket innebär mindre erfarna vapenägare.

Dessutom var flera av de platser där barnen brukade vistas, som skola och sporthallar, stängda under pandemin. Utbredd arbetslöshet och ekonomisk stress tros också har ökat våldsfrekvensen i samhället. 

Ibland handlar det om rena olyckor, där barnen själva råkat avfyra vapen som inte förvarats säkert, säger Lindsay Clukies. Men det händer också att barn och unga själva är måltavlor – ibland skjutna av andra tonåringar, i drive by-skjutningar eller i gängkrig.

Lokala gängexperter säger till Aftonbladet att de nyligen sett exempel på 10-11-åringar i St Louis, med tillgång till automatvapen, och att de i den åldern redan dragits in i kriminalitet och drogförsäljning. 

Lindsay Clukies.

Paras ihop med mentor

De barn som skottskadas är senare ofta beredda skjuta själva. 

Eftersom barnsjukhuset i St Louis, där Lindsay Clukies arbetar, ser så många skjutoffer, har de startat ett ”Victims of Violence”-program, med rådgivning och medling till familjerna. 

– Vi vet att barn som faller offer för våld löper större risk att själva ta till vapen mot andra. Därför parar vi ihop patienter med en mentor, inom 24 timmar, för att coacha dem och ge stöd till föräldrar. Så att vi stoppar den onda cykeln – och förhoppningsvis slipper se dem igen. 

Alla som kommer in på barnsjukhuset, om det så är ett skärsår eller lunginflammation, får frågan om de har tillgång till ett vapen hemma – vilket många har, på grund av delstatens generösa vapenlagar – och de erbjuds sedan ett gratis vapenlås att sätta på avtryckaren. 

– Vi har gett ut 40 stycken bara… ja, den senaste timmen, säger Lindsay och sneglar på mobilklockan. 

Vårdpersonalen slutar

Det senaste året har varit mentalt utmanande, både för henne och kollegorna. Att berätta för en förälder att deras barn dött efter en skjutning är ”den värsta känslan i världen”, konstaterar Lindsay.

Situationen har blivit så allvarlig att det lett till att en del vårdpersonal blivit utbrända och slutat. Men Lindsay försöker hålla motivationen uppe. 

– Det har tagit hårt på många av oss på akuten, alla har påverkats av detta. Men mitt i tragedin, är den goda nyheten att vi äntligen pratar om det, och tar rejäla krafttag för att förändra. 

Följ ämnen i artikeln