Sverige närmar sig rekordnivåer av smitta

Publicerad 2021-12-29

De senaste 24 timmarna har 9 013 nya personer bekräftats smittade med coronaviruset i Sverige.

Fler intensivvårdas och trenden är tydlig: Andelen med omikronvarianten stiger.

– Med hög sannolikhet kommer smittspridningen att öka. När det är på det här viset kommer det att fortsätta, säger statsepidemiologen Anders Tegnell.

Smittspridningen av coronaviruset ökade under vecka 51 med 14 procent jämfört med veckan innan i Sverige, enligt statistik från Folkhälsomyndigheten. Under de senaste 24 timmarna har 9 013 nya fall bekräftats.

Kurvan går nu uppåt och om det fortsätter i den här takten kan Sverige liksom många andra länder slå ett nytt smittorekord. Som värst var det förra julen då 11 376 personer smittades på en dag.

– Det är för att folk träffas mer. Introduktionen av omikronvarianten har också en betydelse. Den är en så pass betydande del av smittspridningen, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Omikron tar över

Spridningen av omikron varierar i olika regioner. Enligt Folkhälsomyndigheten är det tydligt att smittan av omikronvarianten ökar i Sverige, och den förväntas fortsätta öka.

– Det är förstås tråkigt att vi får en högre och högre smittspridning och en viss ökad belastning på vården. Men det var ju förväntat, säger Anders Tegnell.

– Med all sannolikhet kommer omikron att ta över alla delar av Sverige. Allt annat är väldigt konstigt.

Mer i vissa regioner

Fler smittade behöver söka sjukvård, även om det inte är lika många som under tidigare perioder av hög smittspridning.

Samtidigt är det tolv gånger fler ovaccinerade personer som behöver intensivvård per 100 000 invånare den senaste månaden, enligt FHM.

Regionen som har störst andel omikronfall är Skåne (51 procent) följt av Västra Götaland (46 procent). I Uppsala däremot står omikron endast för 3 procent av de bekräftade fallen av covid-19.

Men statistiken är svårtolkad i nuläget menar Folkhälsomyndigheten. Det beror delvis på att man inte vet hur benägenheten hos svenskar att testa sig vid symtom har förändrats. Samtidigt är tillgången till provtagningar begränsad och bemanningen på provtagningar och analyser av prover kan förändras över tid.

Ställa in nyårsfirandet

I europeiska länder som tidigt drabbades hårt minskar smittspridningen, medan den ökar i länder som Sverige, Italien och Spanien.

Troligen kommer smittan att öka ännu mer under nyårsperioden, menar Anders Tegnell. Men man behöver inte ställa in firandet.

– Inte så länge man har det under ordnade former. Om alla som kommer dit är vaccinerade, om ingen kommer dit med minsta symtom är inte riskerna så stora.

Hur ska du fira nyår?

– I ett litet sällskap. Med nära vänner och familj.