Jaffars vänner: ”Ingen ska behöva dö så”

Publicerad 2020-11-08

Under söndagskvällen samlades vänner utanför pizzerian där Jaffar sköts ihjäl för att minnas sin vän inför årsdagen av mordet. På måndagen är det ett år sedan 15-åringen dog.

För ett år sedan sköts 15-årige Jaffar till döds vid folktäta Möllevången i Malmö.

På söndagskvällen samlades ett 40-tal av hans nära och kära vid mordplatsen för att minnas sin vän.

– Det känns jättebra att se att det finns folk som ger så mycket kärlek, säger en av vännerna som ordnade minnesstunden.

Den 9 November 2019 sköts Jaffar, 15, ihjäl på en pizzeria vid Möllevångstorget i Malmö. På söndagskvällen samlades flera av Jaffars vänner för en minnesstund, ett år efter mordet.

– Vi är här för att kunna minnas vår vän som vi förlorade för ett år sedan, och för att vi ska kunna vara med varandra och sörja tillsammans på ett fint sätt, säger Baraa, en av Jaffars vänner som anordnat minnesstunden.

– Det är värt jättemycket för oss, att han har så bra vänner, säger Baraa.

Bild från minnesplatsen den 10 november förra året, dagen efter Jaffars död. På minnesplatsen syns en bild på 15-årige Jaffar.

Under söndagskvällen var det extra närvaro av polisen på Möllevångstorget, dels för att säkerställa att de som samlats där skulle känna sig trygga.

Polisen har även ökat närvaron på grund av att man gått upp i en särskild händelse till följd av flera terrorattacker i Europa de senaste veckorna.

Ovanligt många polispatruller befann sig på Möllevångstorget under söndagskvällen.

”Känns bra att göra något för hans familj”

Vännerna som anordnade minnesstunden är väldigt tacksamma över att det kom så många personer dit.

– Vi vill skicka kärlek till alla som kommit och visat kärlek och respekt, säger en kompis till Jaffar på platsen.

– Det känns jättebra att se att det finns folk som ger så mycket kärlek, du ser ju alla ljus här, och blommor, säger vännen Mustafa.

Han berättar att det kändes särskilt starkt att Jaffars familj var där tidigare under dagen, och att man delvis höll minnesstunden för att stötta dem.

– När hans familj såg detta blev de så tacksamma. Det blev något bra för dom. Det känns väldigt bra att göra något bra för hans familj.

Vänner till Jaffar och även personal från bland annat polisen, Malmö stad och Fryshuset i Malmö samlades vid minnesplatsen på söndagen.

Vännerna anordnade även förra året, efter Jaffars död, en minnesstund utanför pizzerian. I år ville de göra samma sak igen, för att samlas och minnas ett år efter mordet. Minnesstunden arrangerades i samarbete med Fryshuset.

– Det är tre kompisar som ordnat alltihop, med stöd från oss, säger Sigrun på Fryshuset i Malmö.

– Förra året när Jaffar blev skjuten så ordnade vännerna en minnesstund för honom. Nu kom de till Fryshuset igen och frågade om vi kunde ordna en minnesstund nu när det gått ett år. De har planerat och ordnat allt själva, med handledning av mig, sökt pengar för blommor, ljus och mat, bland annat dadlar som de delat ut i kväll.

”Alla ska få leva”

Vännerna är fast beslutna om en sak: Något sånt här ska inte få hända igen, inte för någon.

– Sånt här borde inte hända, oavsett om det är vår vän eller andras vänner, en ung grabb eller tjej ska inte dö på det sättet. Alla ska få leva, säger Baraa.

– Ingen ska dö så, speciellt ingen 15-åring ska behöva dö så, och mitt i Malmö dessutom, säger Mustafa.

Följ ämnen i artikeln