Utpekade coronaterrorister brandbombade vaccinklinik i Brescia

Publicerad 2021-05-02

Två italienska män har gripits misstänkta för coronaterrorism.

Männen anklagas för att ha kastat brandbomber mot en vaccinationscentral i Brescia.

Motivet ska vara vaccinmotstånd.

Italienska polisens nationella insatsstyrka Carabinieri del Ros har under natten slagit till mot misstänkta coronaterrorister. Två män, 51 och 52 år gamla, har gripits i Brescia och Verona.

Männen anklagas för att i början av april ha tänt eld på en tillfällig vaccinklinik i Brescia i den hårt coronadrabbade regionen Lombardiet. Utöver gripandet ska polisen ha gjort husrannsakningar hos flera personer med kopplingar till samma anti-vaccinrörelse som de två gripna, rapporterar italienska TGCom24.

Myndigheterna riktar terrormisstankar mot männen. Deras målsättning ska enligt utredarna ha varit att ”hindra och sabotera den pågående vaccinationskampanjen och sprida skräck hos befolkningen”·

De båda männen ska den 3 april ha kastat två molotovcocktails mot en vaccinklinik där 1 000 doser vaccin ges dagligen.

– Vi är nöjda med ett resultat som återställer lugnet i ett samhälle som är fast beslutet att bekämpa pandemin med vetenskapliga metoder, säger åklagare Francesco Prete till Giornal di Brescia.

Männen pekas ut som ledare för en lokal antivaccingruppering som inte kopplas till några andra kända extremistorganisationer. Polisen släppte under eftermiddagen också delar av bevisningen mot männen.

Bland annat har övervakningskameror fångat när brandbomberna kastades mot vaccincentralen. Men männen fångades även av övervakningskameror när de förberedde attentatet och på den italienska polisen släppta film syns hur de fyller flaskor med bensin.

Enligt utredarna har de valt att väcka misstankarna om terror då motivet så tydligt ska vara riktat mot myndigheternas kamp mot coronapandemin.

En av männen ska kort innan dådet ha skrivit på sociala medier att ”enda sättet att förgöra fienden är att använda samma vapen som de – rädsla. Deras rädsla förenar oss. Det är den enda lösningen”, rapporterar Giornal di Brescia.

Männen syntes fylla flaskor med bensin kort innan attentatet.