Sex poliser skadade vid coronademonstration

Fredrik Lilja/TT

Publicerad 2021-03-06

Polisen uppmanade demonstranterna att lämna torget på Södermalm i Stockholm.

Sex poliser skadades i samband med en manifestation mot coronarestriktionerna i Stockholm på lördagen.

50 personer skickades bort i bussar från demonstrationen.

Polisen uppskattar att det var ungefär 600 personer som hade samlats på Medborgarplatsen för att delta i den så kallade "Tusenmannamarschen för frihet & sanning”.

Stämningen var stundtals hätsk och slagord som "Frihet, Sverige" och "Vi har fått nog" skanderades. Men manifestationen saknade tillstånd och polisen beslöt att upplösa den eftersom bara sammankomster med högst åtta personer är tillåtna.

– Vi försökte föra en dialog med arrangören. Men vederbörande var inte intresserad och det försvårade självklart vårt arbete, säger kommenderingschefen Anna Nilsson till TT.

Polis till sjukhus

Efter samlingen på torget började folksamlingen marschera norrut men stoppades på bron mot Gamla stan. En del tumult uppstod då demonstranter försökte ta sig igenom polisens avspärrningar. Efter ungefär 30 minuter fick demonstranterna passera vidare i riktning mot Kungsträdgården.

Det var där polisen avlägsnade 50 personer i bussar med stöd av covid-19-lagen.

Efter demonstrationen är en person skäligen misstänkt för brott mot ordningslagen för icke tillståndsgiven sammankomst, en gripen för blåljussabotage och en gripen för våldsamt upplopp.

Dessutom skadades sex poliser, varav en fick föras till sjukhus för vård.

TT: Är polisen allvarligt skadad?

– Allt jag kan säga är att personen i fråga inte är lindrigt skadad, säger Anna Nilsson.

Ridande polis

Det var många poliser som jobbade med insatsen, bland annat flera till häst.

– Jag kan inte gå in exakt på hur många vi var. Men vi hade den förmåga och antal som vi bedömde att vi behövde, säger Anna Nilsson.

TT: Hur tänkte ni strategiskt när det här satte i gång?

– Att yttrandefriheten är viktig. Men vi har en begränsning att förhålla oss till, att maxantalet för en sammankomst är åtta personer. Det vi gjorde var att kommunicera och föra en dialog med deltagarna. Vi förklarade den gällande lagstiftningen och att om de inte fick ner antalet till åtta så skulle vi behöva upplösa demonstrationen.

TT: Det kan ju inte ha varit så lätt att föra en dialog?

– Nej, men vi gjorde vad vi kunde, med de medel vi har, för att föra fram budskapet.