Så hanterar du julens smittor

Petra Hedbom/TT

Publicerad 2023-12-13

Vinterkräksjuka, covid-19 och RS-virus. Lagom till julhelgerna ökar spridningen av flera olika virus. Ska man hålla sig hemma vid minsta symtom eller går det att träffa farmor trots lite hosta?

Smittskyddsläkaren Maria Marklund ger råd.

Vilka smittor är det som cirkulerar just nu?

– Vi har covid-19 som tog fart under hösten och som ligger på en fortsatt hög nivå. Sedan är det säsongsinfluensan, vinterkräksjukan och RS-virus, som framför allt kan vara allvarligt för riktigt små barn.

Många vill träffa familj och vänner under jul och nyår. Kan jag åka på julfirandet om jag är lite snuvig?

– Rent principiellt ska man inte träffa andra om man inte är frisk. Under pandemin lärde vi oss att stanna hemma vid minsta lilla tecken. Nu kan man ha en liten större tolerans, men det är en glidande skala, säger Maria Marklund, smittskyddsläkare i Region Västerbotten.

– Men du får göra en individuell bedömning. Mycket beror på vem du ska träffa, du ska inte träffa någon som är extra känslig om du känner dig sjuk. För att åka till ett äldreboende till exempel, då ska du känna dig helt frisk.

– Om du själv hör till en riskgrupp ska du också tänka efter vilka risker det kan finnas när du träffar andra.

Tvål och vatten

Är det vid några symtom där du absolut ska hålla dig hemma?

– Det är svårt att svara exakt på. Om det är tydligt att du är magsjuk ska du vara hemma, vinterkräksjuka är dessutom väldigt smittsam. Vid feber, ordentligt ont i halsen eller nytillkommen hosta är det inte heller lämpligt att träffa andra.

Vilka är de bästa knepen för att undvika smitta?

– Förutom att inte träffa sjuka människor är handhygien mycket viktigt. Håll händerna rena och undvika att röra dig i ansiktet. Det är viktigt att veta att det virus som sprider vinterkräksjukan inte försvinner med handsprit utan det krävs tvål och vatten och att du gnuggar ordentligt. Det positiva är att tvål och vatten hjälper mot de andra smittorna också.

– Det är också bra att vaccinera sig mot de sjukdomar det finns vaccin för som covid-19 och säsongsinfluensa. Och att hosta och nysa i armvecket och inte i handen.

Vaccin mot kikhosta

RS-virus drabbar främst små barn även om äldre kan få allvarlig luftvägsinfektion. Ska man hålla sig hemma med små barn?

– Man behöver inte hålla sig hemma, men det kan vara bra att undvika alltför stora folksamlingar.

– Kikhosta är en annan sjukdom som spädbarn kan bli väldigt sjuka av. Efter tre månaders ålder kan barnen vaccineras, men innan dess ska man vara försiktig. Blivande mammor rekommenderar att vaccinera sig efter graviditetsvecka 16. Då bildas antikroppar mot kikhosta som ger barnet skydd under de första levnadsmånaderna.

Maria Marklund säger att det sunda förnuftet räcker långt.

– Tänk efter hur du mår och vilka du ska träffa. Social samvaro är också en hälsoaspekt så fundera över hur just du kan träffa dem du tycker om på ett så säkert sätt som möjligt.

Följ ämnen i artikeln