Över 400 dödade på ett dygn i Gaza

Publicerad 2023-10-23

Israel har ökat sina bombningar mot Gaza.

Natten till måndagen ser ut att ha varit en av de dödligaste för det palestinska territoriet.

Minst 436 palestinier, inklusive 182 barn, ska ha dödats under det senaste dygnet.

Följ ämnen
Israel

Israel ökade sitt bombardemang mot Gazaremsan under natten mot måndagen.

Enligt Daniel Hagari, talesperson för den israeliska militären (IDF), är de intensifierade flygattackerna del i förberedelserna inför krigets nästa steg – en markoperation i Gaza.

IDF uppgav under måndagsmorgonen att man under de senaste 24 timmarna hade attackerat ”320 mål längs med Gazaremsan” och att man fortsatte att attackera ”terrorinfrastruktur och militära mål”.

Blodigt facit

Ett blodigt facit från natten kom några timmar senare:

Gazas Hamas-styrda hälsodepartement uppgav under eftermiddagen att minst 436 personer, inklusive 182 barn, dödats av israeliska flygattacker de senaste 24 timmarna.

Det innebär att totalt 5 087 palestinier dödats i israeliska attacker mot Gaza sedan den 7 oktober, enligt departementets statistik.

15 273 palestinier uppges ha skadats.

Siffran uppdateras hela tiden, eftersom bombningarna fortsätter.

Från det isolerade tätbefolkade territoriet kommer också fasansfulla berättelser, bland annat från läkaren Abdul Rahman Al-Masri, chef på akutmottagningen vid Al-Aqsa Martyrs Hospital i Gaza.

Palestinier letar överlevare efter israeliska bombningar mot Gaza på måndagen.

Märker barnen

Han berättar för CNN att föräldrar börjat märka ut sina barns namn på kroppsdelar – i fall de skulle attackeras i israeliska flygattacker.

– Vi har fått in några fall där föräldrarna skrivit namnet på barnen på benen och magen.

Föräldrar som Al-Masri mött ska ha sagt att ”vad som helst kan hända”, och att de därför vill att barnet ska kunna identifieras.

– De känner att de är måltavlor hela tiden och kan bli skadade eller dödade när som helst.

En anonym kollega konstaterar för CNN att det hela är ett nytt fenomen – som fungerar.

– Många av barnen är saknade, många kommer hit med spräckta skallar ... och det enda sättet att identifiera dem på är genom det som skrivits på dem.

Markstrider

Under söndagen förekom också för första gången sedan det intensifierade krigets start markstrider, enligt uppgifter från både Hamas och IDF.

Hamas uppgav i ett uttalande att flera medlemmar ur dess militära gren under stridit mot israeliska soldater som tagit sig in i Gazas södra del, öster om staden Khan Younis.

Den terrorstämplade organisationen uppgav också att de israeliska soldaterna tvingades retirera och att en israelisk soldat dödats vid striderna – en uppgift som inte bekräftats av IDF.

Daniel Hagari uppgav på måndagen att målet med markinsatsen var ”att döda terroristgrupper” och att hitta de personer som kidnappats av Hamas vid attacken den 7 oktober. En siffra som även den höjdes under måndagen – till 222 kidnappade personer.

Förstörda byggnader efter attackerna.

”Nedmontera Hamas”

Hela helgen har det talats om Israels kommande markoffensiv mot Gaza. Någon tidpunkt eller datum har inte uppgetts, men flera talespersoner för IDF har sagt att den snart kan inledas.

En av dem, Jonathan Conricus, sa under måndagen till australiska tv-kanalen ABC:

– Svaret jag kan ge är att vi ska nedmontera Hamas totalt och få hem vårt folk.

Times of Israel rapporterar också att militären är redo för en markinvasion.

Samtidigt rapporterar New York Times att USA försöker få Israel att vänta med markoffensiven, bland annat för att köpa tid i förhandlingarna om gisslan och för att kunna leverera än mer förnödenheter åt civila i Gaza.

ANNONS