Fängslade Johan Floderus familj vädjar om hjälp

Publicerad 2023-09-10

Svenska Johan Floderus, 33, har suttit fängslad i Iran i över 500 dagar.

Nu vädjar familjen om internationellt stöd för att få honom frisläppt.

”I dag borde Johan fira sin 33e födelsedag med familj och vänner. I stället sitter han sedan mer än 500 dagar fängslad i Iran”, skriver familjen i ett pressmeddelande.

Följ ämnen
Iran

I samband med en privat resa till Iran greps Johan Floderus på flygplatsen i Tehran. Han har suttit fängslad på det ökända Evinfängelset, misstänkt för spioneri. Idag fyller han 33 år.

Nu vädjar familjen om internationellt stöd för att få honom frisläppt. I samband med Johans födelsedag lanserar de idag hemsidan FreeJohanFloderus.org

Hungerstrejkar

Förutom några konsulära besök har Johan nekats att kommunicera med den svenska ambassaden. Det senaste besöket ska ha skett för sex månader sen och de tio första månaderna ska han ha nekats kontakt med sin familj.

Enligt familjen har han fått ringa i snitt ett kort telefonsamtal per månad sen i februari.

”För att få göra flera av dessa samtal har han varit tvungen att hungerstrejka. Samtalen övervakas och tillåts bara vara på engelska. De kan avslutas abrupt om ämnena är "fel". Ett enda videosamtal har beviljats.”

Under videosamtalet ska Johan haft en desperat vädjan att det ska göras mer för att han ska få återvända hem. Nu startar hans familj och vänner kampanjen för att han ska släppas omedelbart.

Johan Floderus har suttit fängslad i Iran i över 500 dagar.

”Strider mot FN:s regler”

Enligt pressmeddelandet hålls Johan i en cell med belysning dygnet runt, vilket strider mot FN:s minimiregler för behandling av fångar. Han uppges även ha tillbringat över 300 dagar i isolering.

Läkarkontroller, utomhuspromenader och tillräckligt med mat ska inte heller respekteras och han ska även ha nekats att ta emot brev och böcker.

Evinfängelset från utsidan.

Professorn: Kan tvingas ge vika för Iran

En källa till Aftonbladet med insyn uppger att Iran har meddelat krav på fångutväxling till Sveriges regering. Enligt källan ska kravet ha framförts direkt av Irans utrikesminister till Sveriges utrikesminister Tobias Billström.

Said Mahmoudi, professor i internationell rätt vid Stockholms universitet, menar att det är mest troligt att Johan Floderus hålls gisslan i utbyte mot iraniern Hamid Noury.

Noury har dömts i Sverige till livstids fängelse för mord och grovt folksrättsbrott.

– Det var strax efter domen som man från Irans sida meddelade att Johan Floderus var anklagad för spioneri. Det här stämmer väl överens med andra tidigare fall i andra länder och att Iran tar en gisslan för att sätta press på motparten i en utväxling, säger Said Mahmoudi.

Följ ämnen i artikeln