Greps i Säporäd – kopplas till vapenhandel och vitmaktrörelse

Publicerad 2023-02-17

Två tidigare Försvarsmaktsanställda har gripits av Säpo misstänkta för olovlig kårverksamhet.

En av männen misstänks även för vapenhandel – bland annat till en allsvensk fotbollsspelare.

Enligt Expo har mannen en bakgrund inom vitmaktrörelsen.

För en dryg vecka sedan slog Säkerhetspolisen till mot två personer med bakgrund inom Försvarsmakten, något SVT var först med att rapportera om.

Olovlig kårverksamhet ses som ett potentiellt hot mot landets inre säkerhet och kan användas om någon upprättar en privat polisstyrka eller paramilitär grupp på svenskt territorium.

Enligt Svenska Dagbladet ska de gripna ha vapentränat poliser och militärer i en privat skytteförening.

En av personerna är enligt Aftonbladets uppgifter en man i 45-årsåldern, som lämnade Försvarsmakten för drygt tio år sedan och numer arbetar i säkerhetsbranschen.

Hans står sedan tidigare åtalad för vapenbrott efter att ha innehaft automatvapen, hagelgevär och pistol som han inte haft tillstånd för. På bilder i sociala medier poserar mannen med en rad olika vapen.

Tvingades lämna Försvarsmakten

Mannen misstänks även för att ha sålt vapen och utfärdat falska intyg till ett tiotal personer, som också står åtalad för flera fall av vapenbrott. Däribland till en allsvensk fotbollsspelare som ska ha innehaft två pistoler utan att ha licens för dem.

När vapenrättegången avslutades förra måndagen greps mannen på nytt av Säpo misstänkt för olovlig kårverksamhet.

”Gripandet är ett resultat av ett mycket bra samarbete mellan Must och säkerhetspolisen, skriver Försvarsmakten i ett mejl till Aftonbladet och fortsätter:

”Individerna har varit verksamma inom Försvarsmakten för länge sedan. En av dem fick sluta för 14 år sedan och den andra för 12 år sedan. Eftersom det handlar om enskilda individer kan jag inte gå in på detaljer kring varför de slutade men generellt sett är det så att alla som ska delta i säkerhetskänslig verksamhet måste klara en säkerhetsprövning. Bara personer som är lojala, pålitliga och inte har för stora sårbarheter har en plats i Försvarsmakten.”

Kopplas till vitmaktrörelse

Den gripne mannen ska även ha ett förflutet inom vitmaktrörelse, enligt Expo. Han ska bland annat ha funnits i ett prenumerantregister för den militanta nazisttidningen Info-14.

Åklagaren Henrik Olin vill inte gå in på några detaljer bakom gripandet, men säger att det rör sig om ett ovanligt fall.

– Det är en brottsmisstanke som i någon mening ytterst riktar sig mot statsskicket. På det sättet är det allvarligt, säger han till Aftonbladet.

Han säger dock att det inte funnits något förestående hot mot nationen.

– Det är inget överhängande attentatshot. Alla brott i det här kapitlet är riktade mot statsskicket och olovlig kårverksamhet är ett brott som är ett av de mindre allvarliga i det kapitlet.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln