Gängen tvättar pengar med hajpade bank­apparna

Så utnyttjar kriminella appar som Revolut och Wise

Uppdaterad 2024-04-30 09.52 | Publicerad 2024-04-25

Polisen misstänker att kriminella använder sig av de nya apparna för att hantera pengarna från drogförsäljning.

De är enkla att använda och de gör det möjligt att skicka pengar utomlands med några få tryck på displayen.

De nya bankapparna har snabbt blivit mycket populära hos gängen.

– Finns det en liten lucka någonstans så kommer de kriminella att utnyttja den, säger Lotta Mauritzson på polisens nationella bedrägericentrum.

Drinkar i Tokyo, smörrebröd i Köpenhamn och en studsmatta till barnen. I sin marknadsföring beskriver de nya bankapparna hur de möjliggör ett bekymmersfritt liv där alltifrån impulsköp till sparande och internationella transaktioner kan hanteras på några ögonblick.

Många gånger har influencers och andra kända personer gjort reklam för banklösningarna.

Men de trendiga nykomlingarna har också väckt de kriminellas intresse. Enligt Aftonbladets uppgifter är det framförallt två appar som pekas ut av polisen: Revolut och Wise. De båda förekommer i en stor mängd förundersökningar som kopplas till olika nätverk.

Lotta Mauritzson jobbar på polisens nationella bedrägericentrum.

– Personer i den här miljön är alltid på jakt efter nya sätt att sopa igen sina spår och tvätta pengar som kommer från brottslig verksamhet, säger Lotta Mauritzon, samordnare på polisens nationella bedrägericentrum.

Hade 19 Revolutkort

I bland annat en utredning mot en nätverkskriminell man, som polisen misstänker är kopplad till Södertäljenätverket, framkommer det att mannen hade totalt 19 olika Revolutkort.

Åklagaren menade att mannen använde sig av Revolut för att hantera pengar från narkotikaförsäljning. Den misstänkte själv hävdade dock att han använde korten när han handlade på nätet.

– Revolutkort är bra att använda sig av eftersom det är ett enkelt och smidigt sätt att betala på, sa mannen i förhör.

Avspärrningar och blommor på platsen där Ismail Abdos mamma sköts ihjäl.

Utredningen gällande mordet på gängtoppen Ismail Abdos mamma visar också hur flera av de nu dömda personerna använt sig av Revolut. Bland annat har polisen kunnat se hur en av medhjälparna har betalat via appen när han bokade ett Airbnb åt den misstänkte mördaren.

I utredningen framkommer också att flera av de inblandade skickat pengar mellan varandra via samma tjänst.

Har inte samma erfarenhet

Enligt Lotta Mauritzon finns det mycket som tyder på att de nya apparna inte har lika välfungerande system för att upptäcka penningtvätt som de traditionella bankerna.

– Bankernas eget riskarbete är helt centralt i detta. De måste se mönster i hur pengar flyttas och kunna identifiera tecken som visar om en transaktion är en del i ett kriminellt upplägg eller inte, säger hon.

– De vanliga bankerna har arbetat väldigt länge med detta. De nya aktörerna har av naturliga skäl inte samma erfarenhet.

”Viktigt att förhindra brott”

Aftonbladet har sökt representanter för Revolut och Wise. Från den förstnämnda appen har ingen återkommit alls. Pressavdelningen på Wise har avböjt intervju men skickat följande skriftliga kommentar:

”Att förhindra och bekämpa ekonomisk brottslighet, och garantera säkerheten för våra användare och för vår plattform, är av största vikt för Wise.”

”När vi upptäcker att vår tjänst kan ha missbrukats så vidtar vi omedelbart åtgärder. Vi utreder vad som har hänt och kan stänga av användare. När så krävs rapporterar vi även dessa fall till godkända myndigheter som en del i ett bredare nätverk för att upptäcka och bekämpa ekonomisk brottslighet.”