Här tävlar presidentkandidaterna om rampljuset

Publicerad 2023-08-14

DES MOINES, IOWA. Nu startar den amerikanska valcirkusen.
Hoppfulla presidentkandidater flockas till ”USA:s Almedalsvecka” för att uppvakta väljare inför 2024 i den avgörande delstaten Iowa.

– Här kan man få chans att personligen prata med en blivande president, säger rutinerade besökaren Rod Benson, 67.

Doften av corn dog, friterad korv på pinne, sprider sig över festivalområdet. I en ände slumrar grisar och getter. I andra änden grillar republikanska presidentkandidater burgare på löpande band.
Iowa State Fair är en en ultraamerikansk, bisarr blandning av tivoli och lantbruksmarknad. Och inför varje valår ökar dess betydelse nationellt: Då förvandlas det till ”USA:s Almedalen”, för det är hit alla politiker vill göra en pilgrimsfärd.
På tivoliområdet och i öltälten får presidentaspiranterna chans att maratonmingla med väljare och ställa upp på bild med söta barn.
Att skippa eventet vore riskabelt: det kan tolkas som en förolämpning mot dessa viktiga väljare.

Först ut att rösta

Iowa är nämligen först ut i landet att rösta i det republikanska primärvalet – därför kan en vinst fungera som språngbräda till fler delstater.

För åtta år sedan gjorde dåvarande presidentkandidat Donald Trump storstilad entré från luften – med helikopter. Det var en tid då de flesta experttyckare avfärdade hans kampanj som strunt, men här Trump fick ett entusiastiskt, varmt mottagande av folkmassan. Han stack ut.
”Trump, en politisk Willy Wonka, erbjöd turer i sin helikopter som landade på en närliggande baseballplan, till en handfull slumpmässigt utvalda barn i Iowa.”, rapporterade Washington Post.

Iowa-mässan blir en arena för politiker där de kan tävla i folklighet. Presidentkandidaten Barack Obama körde radiobil med döttrarna, John McCain åt fläskkotlett, Pete Buttigieg åkte rutschkana. Att uppfattas som stel vore en dödssynd.
Ett enda snedsteg kan stå dig dyrt på mässan och hemsöka kampanjen. Som till exempel när John Kerry skämtsamt frågade en besökare varför någon någonsin skulle få för sig att flytta till Iowa?

Donald Trump vid Iowa State Fair.

Rappade Eminems låt

Även i år tävlar politiker för att nå igenom bruset.
Presidentkandidaten och entreprenören Vivek Ramaswamy, 38, som nyligen stigit i opinionsmätningarna, började rappa Eminems ”Lose yourself” från scenen. Florida-guverören Ron DeSantis körde radiobilar på tivolit med familjen. Donald Trump, expresidenten, tog ett ärovarv i sin privatjet över festivalområdet. Och tidigare FN-ambassadören och enda kvinnan i Republikanernas kandidatrace, Nikki Haley, 51, bjussade på personliga historier om hur hon brukar springa barfota med klackarna i näven för att hinna till gaten på flygplatser.

Nikki Hailey steker biffar.


Många besökare på Iowa State Fair vet vilket viktigt uppdrag de har som röstar först i landet i Republikanska primärvalet, och tar uppdraget på stort allvar.
Iowaborna Sherry Benson, 65 och Rod Benson, 67 säger att de dyker upp på mässan varje år.

– Man vill höra vad de har att säga, och här får man även en chans att möta en blivande president och prata med dem personligen, säger Rod.

Ron Desantis åker radiobil.

Väljaren Jerome Goleman, 42, säger att han är öppen för att rösta på kandidater från båda partier nästa år. Den med bäst idéer vinner, helt enkelt.
Idag är han inte nöjd med regeringen: Trump är förvisso inte perfekt, men bättre än Biden, tycker han. Alla åtal, och grova förolämpningar mot alla hans fiender till trots.
– Vi borde alla bete oss bättre och vända andra kinden till. Men Trump har en stor personlighet, det betyder också att han har ett stort hjärta, säger Jerome.

USA:s nuvarande president Joe Biden.

Biden skippar

Sittande president Joe Biden har inga planer på att besöka Iowa State Fair. Det har däremot hans två Demokratiska utmanare, doldisarna författaren Marianne Williamson och Robert F Kennedy Jr.
Biden har dock ett enormt försprång i opinionsmätningar, över 60 procent.

Trots det är makarna Kathy Byrnes, 64 och Ed Fallon, 65, på plats för att lyssna på Bidenutmanarna.
– Vi vill höra var de andra kandidaterna står i frågor kring klimatkrisen – och vi vill att de ska driva frågan så hårt som möjligt. Starkare än Biden, vars meritlista är rätt blandad, säger Ed.

Republikanska kandidater sneglar han inte ens åt.
– De flesta är galna. Särskilt när det handlar om klimatförändringar, de är i total förnekelse.

Följ ämnen i artikeln