Kreml kallar kriget för krig

Martin Mederyd Hårdh/TT

Publicerad 2024-03-22

Rysslands president Vladimir Putin i förgrunden. Till vänster i bild sitter utrikesminister Sergej Lavrov och längst bak presstalespersonen Dmitrij Peskov. Arkivbild.

Ryssland bedriver inte längre en ”militär specialoperation” i Ukraina, enligt Kreml.

Efter drygt två års krig väljer angripande Ryssland att kalla det ett krig.

– Vi befinner oss i ett krigstillstånd. Ja, det började som en militär specialoperation, men så fort den här grupperingen bildades där, när det kollektiva väst blev inblandat på Ukrainas sida, blev det ett krig för vår del, säger den ryske presidentens talesperson Dmitrij Peskov i en intervju med den ryska tidskriften Argumenty i Fakty.

– Jag är övertygad om detta. Och alla bör inse det för sin inre mobilisering.

När det gäller mobilisering så har många internationella analytiker bedömt att den ryska regimen har skjutit ett beslut om utökad mobilisering framför sig – åtminstone fram till förra helgens val – då den tidigare stora mobiliseringsvåg som utfördes orsakade stort missnöje och landsflykt.

Ukrainska räddningsarbetare i arbete efter ett stort ryskt anfall mot Zaporizjzja under natten till fredag.

Ockuperad ockupation

Peskov talar om de delvis ockuperade regionerna i Ukraina – Cherson, Donetsk, Luhansk och Zaporizjzja – och beskriver det som att Ukraina ”ockuperar ryskt territorium”. Ryssland sade sig hösten 2022 annektera de fyra regionerna, trots att de inte kontrollerade något av dem i sin helhet och då hade tvingats retirera i flera av dem.

Ryssland kan inte heller tillåta att ett grannland tydligt uttrycker att det vill erövra Krimhalvön, enligt Peskov. Ryssland annekterade Krim från Ukraina i strid med internationell rätt år 2014.

Ryssland kommer att fortsätta verka för att den ukrainska militären inte ska kunna ”hota dess invånare och territorium”, säger Peskov enligt AiF.

Straffbart hittills

När det storskaliga anfallskriget inleddes i februari 2022 utropade Vladimir Putin att det i själva verket var en ”militär specialoperation” – på ryska kort kallat SVO – vilket det konsekvent har benämnts som från ryskt håll.

Det har därtill blivit straffbart i Ryssland att kalla Ukrainakriget ett krig, då det har omfattats av skärpta lagar om spridning av ”falsk information”.

Ytterligare mobilisering av reservister bedöms vara avgörande för att Ryssland ska kunna göra några större motoffensiver mot Ukraina. Rotationen i de ryska leden har rapporterats vara låg och många inkallade har tjänstgjort utan uppehåll.

Många tiotusental, möjligen ett hundratusental, ryska soldater har stupat i kriget. På den ryska sidan redovisas nästan inga dödsfall eller militära bakslag.