Så mycket potatis blir aldrig mat

Joakim Magnå/TT

Publicerad 2023-01-27

Mycket av den odlade matpotatisen i Sverige når aldrig livsmedelsbutikerna. Arkivbild.

Tiotusentals ton potatis, morötter och jordgubbar når varje år aldrig matbutikerna, enligt Jordbruksverket. I stället kasseras grödorna eller blir foder. Bland annat väder och vilda djur ligger bakom förstörelsen.

Att stora mängder grödor inte blir mat som tänkt, framgår av fyra färska rapporter från Jordbruksverket.

Exempelvis lämnade 17 procent av den odlade mängden matpotatis 2021 inte gårdar eller packerier för att bli mat. Det handlar om 75 000 ton och motsvarar 1,6 miljoner svenskars årliga potatiskonsumtion.

”Det är viktigt att förebygga livsmedelsförluster för att minska miljö- och klimatpåverkan, öka lönsamheten och stärka livsmedelsförsörjningen”, säger Christina Nordin, Jordbruksverkets generaldirektör, i ett pressmeddelande.

Sorteras bort

Bakom förstörelsen ligger väder i form av torka och regn, vilda djur, svampsjukdomar och insekter. Grödorna kan också skadas under upptagning och lagring eller helt enkelt sorteras bort i kvalitetskontrollen.

Enligt Jordbruksverket blir både skadade grödor och grödor som hade kunnat ätas foder och avfall.

Myndigheten vill se satsningar på odlingsmetoder, kunskap och teknik som bättre skyddar grödorna. Det kan handla om insatser som att dränera, bevattna, göra prognoser, kyla och lagra.

”Små skönhetsfel”

Kvalitetskraven behöver också diskuteras, enligt myndigheten.

”En konsumentundersökning visar att merparten av konsumenterna kan tänka sig att köpa potatis, frukt och grönsaker med små skönhetsfel, avvikande skal och form”, säger Karin Fritz på Livsmedelsverket i pressmeddelandet.

En annan lösning är att bättre ta tillvara det som inte kan säljas färskt i butik på annat sätt.

De fyra rapporterna är skrivna av forskare på Sveriges lantbruksuniversitet och framtagna inom ramen för ett regeringsuppdrag för att minska matsvinnet. Jordbruksverket samarbetar här med Livsmedelsverket och Naturvårdsverket.