Klimatförändringar ger fler megasvärmar med hungriga gräshoppor

Uppdaterad 2024-02-28 | Publicerad 2024-02-23

Bondsonen Stephen Mudoga, då tolv år, försöker schasa iväg en svärm gräshoppor på familjens gård efter skolan i Elburgon i Kenya 2021.

Ny studie visar samband med häftiga regn och vindar

Svärmar med gräshoppor kan uppstå på flera platser samtidigt.

Forskare har kopplat ihop fenomenet med häftiga regn och hårda vindar – och det är inga goda nyheter med tanke på klimatförändringar, skriver Live Science.

Ny forskning visar att kraftiga regn och starka vindar kan utlösa omfattande, synkroniserade ökningar av ökengräshoppor i viktiga kornbodsregioner runt om i världen. Räckvidden för de hungriga, grödätande gräshopporna kan öka med upp till 25 procent på grund av klimatförändringar. En enda svärm kan innehålla tiotals miljoner insekter och täcka 2 400 kvadratkilometer.

Studien, som publicerades den 14 februari i tidskriften Science Advances, är den första som visar en stark koppling mellan storskaliga gräshoppsvärmar och specifika vädermönster.

Föda för 35 000 försvann

Svärmarna uppstår vanligtvis i Nordafrika, i delar av Mellanöstern och i Asien. På bara en dag kan de förstöra tusentals hektar jordbruksmark och äta upp grödor som hade räckt till föda för 35 000 människor.

2003 började fyra separata utbrott samtidigt i Mauretanien, Mali, Niger och Sudan och spred sig till flera andra länder. Det orsakade förluster på cirka 2,5 miljarder dollar de kommande två åren.

Forskarna analyserade i studien information från den stora databasen i Food and Agriculture Organization, som är en del av FN. Man fick fram olika gräshoppssvärmar i 36 länder under en 35-årsperiod, 1985–2020. Den informationen samkördes med meteorologiska data med indikatorer som temperatur, vindhastighet och nederbörd.

Koppling mellan svärmar och klimat

Forskarna upptäckte ”en stark koppling mellan förekomsten av gräshoppor och klimatförhållanden genom analys”, enligt Xinyue Liu, doktorand vid National University of Singapore och huvudförfattare till den nya studien.

Meteorologiska data visade att gräshoppssvärmarna ofta drabbar mer än ett land samtidigt och ofta i samband med perioder av intensiv nederbörd och starka vindar.

En gräshoppssvärm i ett bostadsområde i Quetta i Pakistan 2020. Pakistanska myndigheter sa då att svärmen av gräshoppor spreds över landet och var ett hot med matförsörjningen.

En teori är att gräshoppsägg, som läggs i massor i marken, kräver fuktig mark för att utvecklas och kläckas, enligt Li.

Kraftiga regn ökar också tillväxten av växter, med frodiga grödor och annan vegetation som födokälla för nykläckta gräshoppor, som sedan växer och lyfter till skyarna i svärmar. De kraftiga vindarna kan hjälpa till att bära gräshoppsvärmarna över långa avstånd för att starta utbrott på nya platser.

”Fem procent fler gräshoppor”

Den nya studien målar upp en skrämmande bild av framtiden på grund av klimatförändringarna: även med en dramatisk minskning av koldioxidutsläpp kommer antalet gräshoppor öka med minst fem procent.

– Befintliga varma punkter i Afrika och Asien kommer att fortsätta uppleva svärmar, säger Xiaogang He, biträdande professor i samhälls- och miljöteknik vid National University of Singapore, till Live Science.

Drar in i nya områden

Om ingen förändring alls görs skulle gräshoppor drivas in i västra Indien, Iran, Afghanistan och Turkmenistan.

– Med tanke på Afrikas och Sydasiens kritiska roller som globala kornbodar har samtidiga gräshoppsinvasioner potential att utlösa omfattande förstörelse av gröda och hota den globala livsmedelssäkerheten, säger han.

Gräshopporna sitter tätt, tätt ihop på ett träd söder om Lodwar i Turkanaområdet i Kenya 2020 – då det värsta året på 70 år med gräshoppssvärmar.