Magdalena Andersson besvikelse på Jamal El-Haj: Bör lämna riksdagen

Publicerad 2024-02-13

Riksdagsförvaltningen har rensat Jamal El-Hajs rum i S-kansliet – nu är den omstridde ledamoten partilös.

Magdalena Andersson är besviken på hans agerande och uppmanar honom att ”ta sitt förnuft till fånga”.

– Det är oacceptabelt, han bör lämna sin riksdagsplats, säger hon.

Klockan 13 på tisdagen tömde riksdagsförvaltningen Jamal El-Hajs rum i Socialdemokraternas riksdagskansli. Eftersom han är politisk vilde får han inte längre sitta kvar i sitt tidigare rum.

De övriga riksdagsledamöterna från S samlades på eftermiddagen i riksdagens andrakammarsal för ett tisdagsmöte. På väg in kommenterade S-ledaren Magdalena Andersson Jamal El-Hajs beslut att bli vilde.

– Jag hoppas han tar sitt förnuft till fånga och lämna sin riksdagplats. 

Jamal El-Haj

Lågvattenmärke av statsministern

Andersson har fått kritik för att försvara Jamal El-Haj, ett sådant ögonblick som lyfts är när hon hade nära till tårar i ett replikskifte med statsminister Ulf Kristersson under en riksdagsdebatt.

Är du självkritisk till ditt agerande?

– När vi har en situation där Sveriges statsminister står i riksdagens talarstol och, inte baserat på fakta utan egen utsaga på sina känslor, och hävdar att vi är terrorromantiker i Socialdemokraterna. Då är det klart att jag som partiordförande biter ifrån.

Tog du till för mycket känslor?

– Jag tycker det var ett lågvattenmärke från en svensk statsminister.

Magdalena Andersson (S)

Satt sitt eget intresse framför partiet

Turerna kring Jamal El-Haj har varit en följetong för Socialdemokraterna sedan våren 2023. Partiledningen tillrättavisade honom efter hans uppmärksammade deltagande på en Palestinakonferens i Malmö, sedan ansåg man att saken var utagerad.

Under vintern har kritiken mot honom vuxit och S-ledningen sa nyligen att förtroendefrågan är upp till hans hemdistrikt att ta ställning till. I fredags meddelade Skånedistriktets ordförande Niklas Karlsson till slut att man inte längre har förtroende för El-Haj. Samtidigt uppmanade man honom att avgå. Samma dag hade Expressens ledarredaktion publicerat nya uppgifter om att El Haj försökt påverka utfallet i ett migrationsärende 2017. 

Magdalena Andersson säger att hon fick information om händelsen i december och att det är en del av den sammanvägda bedömningen till att El-Haj måste avgå.

– Han har vid upprepade gånger satt sitt eget intresse framför partiet, säger hon.

S-ledaren tillägger att hon eller S inte har nåtts av några uppgifter om att El-Haj skulle hysa sympatier för terrororganisationer. Anledningen till att han inte längre har hennes förtroende är att han upprepade gånger satt sitt eget intresse framför partiets. Agerandet har gjort henne besviken och det har också skadat Socialdemokraterna, säger hon.