Bombningar mot Khan Yunis intensifieras

Publicerad 2024-01-22

Israel ökar attackerna mot Khan Yunis i södra Gaza.

Nu larmar palestinska Röda Halvmånen: även ambulanser och sjukhus beskjuts.

På det stora Nassersjukhuset begravs döda direkt på innergården.

Följ ämnen
Israel

Intensiv bombning och en samtidig markinvasion pågår mot staden Khan Yunis i södra Gaza.

Och nu trappar israelisk militär (IDF) upp.

Det meddelade Israels försvarsminister Yoav Gallant i ett tal i går:

– Vi genomför en intensiv offensiv i Khan Yunis, och den kommer nu att utökas. Rökmolnen från stridsvagnar, artilleri och stridsflyg kommer att fortsätta täcka Gazaremsans skyar tills vi når våra mål – att besegra Hamas och att gisslan får komma hem, sa han, enligt Jerusalem Post.

Palestiniers kroppar begravs på mark som tillhör Nassersjukhuset i Khan Yunis på måndagen.

Läkarna: ”Panik på sjukhuset”

I ett inlägg på X uppger Läkare utan gränser att organisationens personal på Nassersjukhuset uppger att marken skakar samtidigt som panik har brutit ut bland sjukhuspersonal, patienter och evakuerade som tar skydd i sjukhuset.

”Alla sjukhusavdelningar är fulla och det finns inget sätt att evakuera personal och patienter på ett säkert sätt eftersom utgångsvägarna är blockerade”, skriver Läkare utan gränser på X.

”Ser tidiga tecken”

Under helgen uppgav IDF att man hittat tunnlar i Khan Yunis där man hävdar att åtminstone 20 personer som Hamas tagit som gisslan vid attacken mot Israel den 7 oktober hållits vid olika tidpunkter.

Även detta kom upp i Gallants tal:

– Insatserna i Khan Yunis är vid en viktig punkt, vi ser tidiga tecken på att vi närmar oss Hamas allra innersta, och därmed närmar oss de två målen med kriget, sa försvarsministern, och syftade på ovanstående – att slå ut Hamas och hitta gisslantagna.

Israels försvarsminister Yoav Gallant.

”Död och förstörelse”

Storstaden Khan Yunis uppgavs i början av kriget vara en säker plats för palestinier – som uppmanades av IDF att evakuera dit när markinvasionen av norra Gaza inleddes.

Nu beskrivs staden som en blodig krigszon.

Ett israeliskt flyganfall mot Gazaremsan.

Al Jazeeras korrespondent i närliggande staden Rafah, Hani Mahmoud, uppgav under måndagsmorgonen att ”död och förstörelse” är det enda som kan beskriva Khan Yunis i nuläget.

”I över en månad har staden bombats intensivt”, skrev han i kanalens liverapportering.

”Ingen säker väg att fly”

”Det pågår en omfattande bombräd mot Nassersjukhuset, och även mot al-Amal City-sjukhuset i västra delen av staden. Attacker pågår också mot Gazas största universitet, där tusentals tagit skydd. Området bombas från marken, luften och havet, det finns ingen säker väg att fly”.

Området kring Nassersjukhuset, som är ett av Gazas största och ligger i västra Khan Yunis, var även under förra veckan centrum för attacker.

Ett palestinskt lägenhetshus bombas av Israel.

Palestinska Röda halvmånen (PRCS) har också uppgett att israeliska stridsvagnar är utposterade nära al-Amal-sjukhuset, i nordvästra delen av staden, och att man förlorat kontakten med sina medarbetare i hela Khan Yunis.

”Området är belägrat”

Organisationen uppgav också under måndagen att dess ambulanser inte når fram till skadade i staden eftersom israelisk militär stoppar uttryckningsfordonen och ”skjuter mot allt som rör sig”.

– Vi är extremt oroade för säkerheten för våra team både på al-Amal-sjukhuset och Röda halvmånens huvudkontor, samt vår akutcentral i Khan Yunis. Hela området är belägrat av israeliska styrkor. Alla är fast i våra byggnader. Ingen kommer ut. Ingen kommer heller in, säger Nebal Farsakh, talesperson för PRCS, till Al Jazeera.

Gravar på sjukhusets mark

Under måndagseftermiddagen bombades ett hus alldeles i närheten av Nassersjukhuset.

Minst 40 palestinier uppges ha förts till sjukhuset, enligt Al Jazeera.

Men inte för vård. Personerna var redan döda vid ankomst.

Istället har gravar börjat grävas på sjukhusets mark, eftersom vägen till kyrkogården också attackeras, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Ashraf al-Qedra, talesperson för Gazas Hamaskontrollerade hälsodepartement, sa i ett uttalande att israelisk militär begår ”horribla brott” i västra Khan Yunis.

– Dussintals döda och skadade ligger fortfarande kvar där de attackerats, och på vägar. Militären förhindrar ambulanser från att röra sig och hämta upp döda och skadade, sa han.

ANNONS