Johnson: Avgasbilar måste stoppas tidigare

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Boris Johnson och David Attenborough på scenen i London.
Foto: Chris J Ratcliffe/pool/AP/TT
Boris Johnson och David Attenborough på scenen i London.

Storbritannien kortar respiten för avgasbilar med fem år. Senast 2035 ska den sista bensin-, diesel- och hybridbilen ha sålts i landet, meddelar premiärminister Boris Johnson.

Tidigare har målet gällt år 2040, och hybridbilar har inte omfattats. Ändringen görs för att förbättra luftkvaliteten och uppfylla det övergripande målet att Storbritannien ska ha noll nettoutsläpp år 2050.

Miljövänner säger att även 2035 är alldeles för sent, men Johnson kontrar att målet kan komma att tidigareläggas ytterligare, om möjligt. På flera andra håll, exempelvis i Norge, planeras liknande förbud redan om fem år.

Johnsons utspel gjordes tillsammans med den legendariske natur-tv-profilen David Attenborough i London, som en upptakt till höstens globala klimatmöte COP26 i Skottland.

Det fördunklas dock av kritik från Claire O'Neill, som varit ansvarig för det kommande mötet men som fick sparken i förra veckan. Hon hävdar att premiärministern erkänt för henne att han inte förstår klimatförändringarna, och därmed inte vet vad man ska göra för att hejda dem.

– Mitt råd till alla som Boris lovar saker – det må vara väljare, världsledare, ministrar, anställda eller till och med familjemedlemmar – är att få det skriftligt, låta en advokat kolla på det, och kontrollera att pengarna finns på banken, säger hon i en radiointervju med BBC.

Publicerad: