Renoverade vinkällaren – hittade mammutben

TT

Publicerad 2024-05-23

En österrikisk man i färd med att renovera sin vinkällare har gjort en ovanlig upptäckt. Begravda i golvet hittade han flera förhistoriska ben, rapporterar BBC.

En arkeologisk sensation, konstaterar forskare.

– Jag trodde att det bara var en bit trä som min farfar hade lämnat. Men sedan grävde jag lite till och kom ihåg att min farfar för länge sedan sade sig ha hittat en tand, säger vinodlaren Andreas Pernerstorfers till österrikiska public service-bolaget ORF.

Myndigheter kunde snart därefter konstatera att de gigantiska benen kom från minst tre stenåldersmammutar. Det förhistoriska fyndet beskrivs av forskare som en arkeologisk sensation – och väcker frågor kring hur stenåldersmänniskor egentligen jagade mammutar. Djuren kan eventuellt ha dött i en fälla på platsen där resterna hittades, spekulerar arkeologer.

”Vi vet att människor jagade mammutar, men vi vet fortfarande väldigt lite om hur de gjorde”, säger arkeologen Hannah Parow-Souchon vid Österrikes arkeologiska institut i ett pressmeddelande.

Benen hittade i Gobelsburg nordväst om Wien tros vara mellan 30 000 till 40 000 år gamla, rapporterar BBC. De kommer framöver att föras till Wiens naturhistoriska museum.