Nu har svinen nått Norrland

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-08-13

Olaglig utplantering bakom spridningen

Klicka på bilden för att få fram en stor version.

Vildsvinen har nu spritt sig ända upp i Norrland.

Bland annat genom olaglig utplantering.

–?När det gäller förekomsten längst norrut finns det anledning att misstänka att vildsvin planterats ut olovligt, säger Christer Pettersson, vildsvinsexpert på Naturvårdsverket.

BILDbeviset ?Vildsvin på strövtåg i det vilda i Rättvik, Dalarna.

Under de senaste tre åren har antalet vildsvinsolyckor mer än fördubblats.

Samtidigt sker en explosionsartad utbredning av vildsvinsstammen, till viss del naturlig men även med hjälp av människohand.

–?För några år sedan fanns det plötsligt vildsvin i Dalarna, men det fanns inga andra på 20 mils avstånd. Det tyder på att någon placerat ut dem medvetet och sannolikt för att man ska kunna jaga dem, säger Christer Pettersson.

Sugga besökte fjällen

I Hälla naturreservat i Sälenfjällen dök plötsligt en halvtam sugga upp med åtta kultingar.

– De sågs första gången i slutet på en väg och det troliga är att någon kört dit dem i djurtransport, säger länsstyrelsens tillsyningsman Lars-Axel Magnusson.

Det är några år sedan. Nu har vildsvinen spridit sig naturligt, bland annat till Fulufjällets nationalpark och även över gränsen till Norge.

Motivet: jakt

–?Svinen är inte skapta för att klara vårt klimat. Nu är det en privatperson som matar dem med restaurangavfall, men utan det skulle grisarna nog inte klara sig.

Utan att veta säkert tror Magnusson att motivet till utplanteringen är att få jaktbart vilt på sikt, vilket ska ha hänt på flera håll i Dalarna.

”Intressant inslag”

En anonym jägare som tidningen Dalademokraten talat med säger:

–?Det är klart att jägarna i Dalarna, som inte längre har något villebråd att jaga, ser ett högvilt som dessutom klarar vargstammen som ett intressant inslag i naturen. Det finns inte några rådjur kvar, och i älgjakt riskerar man att varg kan ta hunden.