Lena Mellin: Agerandet öppnar för mer kritik

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-04-05

Efter pensions-skandalen. Nu avgår Wanja Lunby-Wedin från AMF:s styrelse.

Aftonbladets politiska expert, Lena Mellin, tror inte att det räcker för att stormen runt LO:s ordförande ska avta.

– Nej, alltså tvärtom. Hennes agerande öppnar för mer kritik. Hon står inte för något. Nu tvingas hon att backa position för position.

Aftonbladets politiska kommentator Lena Mellin.

I dag meddelade Wanja Lunby-Wedin att hon avgår från flera av sina styrelseuppdrag. Ett korrekt beslut anser Lena Mellin.

– Ja, men jag tycker att hela styrelsen i AMF bör lämna eftersom de inte har skött sig. Om man bara tittar isolerat på Wanja så har hon backat steg för steg. Först var hon grundlurad sedan var hon vilseledd och sedan skulle hon rensa bland sina många uppdrag men behålla vissa till exempel AMF. Och nu ska hon lämna AMF.

Hur tolkar du utvecklingen?

– Man kan konstatera att hon är pressad eftersom hon inte står fast vid någonting. Det här betyder bara en sak och det är att hon är jättepressad. Hon har inte några bra förklaringar till varför hon gör det ena eller andra. Hon har inte gjort klart för sig själv varför hon sitter i AMF:s styrelse. Det är ingen bra utgångspunkt. Man måste veta varför man gör olika saker.

Innebär det här att stormen runt henne har blåst över?

– Nej, alltså tvärtom. Hennes agerande öppnar för mer kritik. Hon står inte för något. Nu tvingas hon att backa position för position. Det är som ett brev på posten för ny kritik. Nu kommer det komma nya krav för att lämna än det ena än det andra.

Ser du något samband med gårdagens uttalande från Mona Sahlin om att Wanja Lunby-Wedin borde lämna AMF:s styrelse?

– Uppriktigt sagt ser jag inget riktigt samband. Mona Sahlin sa det i går eftersom Wanja själv öppnade för att hon skulle lämna uppdraget för en vecka sedan. Det var ett ofarligt sätt att få det att se ut som att hon hackade på Wanja.

Vad tycker du om Wanja Lundby-Wedins mediala strategi?

– Den är obefintlig. Det finns ingen strategi. Det är jätteilla skött från första början.

AMF-skandalen – detta har hänt

Den 14 mars avslöjas att de högsta cheferna i AMF Pension skulle få 17 miljoner kronor i bonus – trots miljardförlust.

Den 17 mars får vice vd Ingvar Skeberg sparken sedan det avslöjats att han, för att skydda sina egna pengar, flyttade dem när det stod klart att AMF troligen skulle tvingas göra ett återtag, det vill säga skriva ned pensionsspararnas kapital. Samtidigt framkommer att LO varit med och infört bonussystemet i bolaget. Aftonbladet avslöjar att Christer Elmehagen flyttat sina pensionspengar.

Den 22 mars står det klart att förre vd:n Christer Elmehagen tjänat drygt fem miljoner per år under de sista tre åren samt att hans pensionsavtal då gav 32 miljoner kronor. Också Elmehagen har skyddat sina pensionspengar genom att flytta dem.

Den 23 mars visar det sig att LO godkänt ett förmånligt pensionsavtal också för AFA Försäkrings vd, värt minst 36 miljoner kronor.

Den 24 mars bryter den hårt trängda LO-basen Wanja Lundby-Wedin – som sitter i AMF:s styrelse – tystnaden och meddelar att hon känner sig ”lurad”. Ett uttalande som kritiseras både utanför och inom LO. Externa revisorer tillsätts för att granska vad som egentligen hänt.

Den 26 mars säger Elmehagen att det inte är möjligt att AMF:s styrelse varit ovetande om hans pensionsavtal.

Den 29 mars kommer revisorernas första rapport: Skebergs och Elmehagens flytt av pensionspengar var ett brott mot den lojalitetsplikt höga chefer har. Lundby-Wedin säger att 20 miljoner kronor ska återkrävas från Elmehagen.

Den 5 april avgår Lundby-Wedin från sin post i AMF-styrelsen. Hon ska också lämna andra styrelseuppdrag.