”Sköts till döds – av en slump”

Publicerad 2013-08-14

Dödsskjutningen på Umeå centralstation kan ha varit ett vansinnesdåd.

Den häktade 21-åringen uppges nu ha gjort flera medgivanden – men inte kunnat förklara varför han sköt den 22-åriga kvinnan.

– Det ska ha skett helt oprovocerat, säger en källa till Aftonbladet.

Den 22-åriga kvinnan sköts i ryggen tidigt på lördagsmorgonen den 20 juli och dog senare på sjukhus. Polisen har sedan dess gripit – och släppt – tre misstänkta gärningsmän.

Men sedan början av augusti är en 21-årig man häktad, på sannolika skäl misstänkt för mordet. Mannen bor bara ett stenkast från mordplatsen och ska enligt lokala medier ha övervakat polisernas arbete på brottsplatsen i över två timmar.

Undrade vem han var

– Jag reagerade på och undrade varför han bara satt där. Jag vet inte om polisen pratade med honom då, men jag tycker att det är märkligt om de inte gjorde det, säger en granne till Västerbottens-Kuriren.

Grannen frågade 21-åringen om han visste vad som hade hänt.

Han ska då ha svarat att han kommit hem från krogen vid fyratiden på natten och sedan suttit och spelat datorspel, innan han hört en smäll vid halvsjutiden.

– Jag hade inte träffat honom förut. Jag visste inte alls att han bodde i när­heten, och undrade vem killen var, säger grannen.

”Han har brutit ihop”

Senast på fredag måste åklagaren begära 21-åringen omhäktad. Mannens advokat har tidigare uppgett att hans klient nekar till brott.

Men enligt uppgift till Aftonbladet har polisen fått ett genombrott i utredningen. 21-åringen, som uppges må mycket dåligt i häktet, ska ha gjort medgivanden.

– Han har brutit ihop helt enkelt, säger en källa med insyn i utredningen.

Den 21-årige mannen har bland annat berättat att mordet skett helt oprovo­cerat, enligt Aftonbladets källa. Han har inte heller kunnat ange något motiv,

eller någon förklaring till dådet.

– De kände inte varandra över huvud taget. Det var en slump att det var henne han sköt, säger källan.

Polisen inväntar nu provsvar från Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL.

Vill inte kommentera

Aftonbladet har varit i kontakt med polisens press­talesman, Peder Jonsson och mannens försvarare Petter Mörk. Båda har avböjt att kommentera uppgifterna.

– Jag kommenterar inga detaljer ur förundersökningen, säger Jonsson.