”Grevarna och baronerna på skolan är inte många”

Publicerad 2013-09-09

Mia Wallgren och sonen Oliver som är elev på Lundsberg.

HOVÅS. Mia Wallgren är trebarnsmamman som sparar för att skicka sina barn till riksinternat.

Men hennes barns skola är en annan än den som synts i medierna, menar Wallgren.

– De här grevarna och baronerna på skolan är inte många.

Mia Wallgren bor med sin familj i Hovås söder om Göteborg. Två av hennes barn har gått ut skolan på Lundsberg och det tredje, Oliver 16, skulle börja sitt andra år när Skolinspektionen sa stopp. Skolan bommades igen efter att två nya pojkar som börjat i klasserna under Oliver bränts med strykjärn av äldre elever under en "nollning".

– Vi trodde inte det fanns på kartan att man kunde göra en så dum grej, säger Mia Wallgren.

Själv har hon tagit sina barn från andra skolor då de inte klarat att hjälpa de med deras dyslexi. Det har lett till att hon skickat dem 30 mil från hemmet i Hovås till Lundsberg i de värmländska skogarna.

”Jag var nervös”

Själv visste Mia Wallgren knappt någonting om Lundsberg när hennes äldsta dotter kom hem och sa att hon kände några tjejer som skulle gå där och ville pröva själv.

– Jag visste bara att prinsen gått där. Men när hon provbott ringde hon och sa "mamma, jag har kommit hem".

När Mia själv skjutsade upp dottern till första skolstarten var hon orolig inför vad det skulle vara för andra föräldrar där.

– Jag var så nervös, tänkte att där går de rika tanternas barn, men vi fick ett så trevligt bemötande. Här i Hovås går man i converse-skor och där går man i converse-skor. Många av de som går på Lundsberg gör det för att de haft problem på hemorten.

”Inget annat alternativ”

Samtidigt står Mia och hennes man över mycket för att ha råd att skicka barnen till internatskolan.

– Andra lånar pengar för att ha råd. Vi har ingen tradition av att skicka barnen på internat. Det viktiga är hur människorna är i hjärtat. De här grevarna och baronerna på skolan är inte många.

Samtidigt menar hon att Lundsbergs själva existens är symptomet på ett samhällsproblem:

– Det är absurt att man ska behöva skicka sina barn till Värmland, svenska skolan ska funka. Men det gör den inte och det här berör hela skolklimatet i Sverige. Vi har haft så mycket problem att vi inte såg något annat alternativ än att flytta barnen till Lundsberg där de får lugn och ro och engagerade och utbildade lärare.

Tredje barnet på skolan

Numera har en dotter och en son gått ut Lundsberg och 16-åriga Oliver påbörjar sitt andra år i dag. Enligt honom har han aldrig gått på en bättre skola:

– Lärarna fick mig att vilja gå här, de gör undervisningen tio gånger roligare. Hemma sa lärarna "sätt dig ner och gör de här talen", det funkade inte för mig.

Lundsberg har skakats av flera skandaler som till slut ledde till att Skolinspektionen valde att bomma igen skolan i väntan på en lösning på problemen. Under fredagen hävde Förvaltningsdomstolen Skolinspektionens beslut och gav grönt ljus för fortsatt undervisning. Snabbt utsågs en ny styrelse som sammanträdde under söndagen och nu behöver fatta beslut om skolans framtid. Aftonbladet har sökt styrelseordförande Helena L'Estrade utan framgång.

Ser ljust på framtiden

På söndagen samlades föräldraföreningen till möte. Ordförande Birgitta Lönnberg ser ljust på höstterminen:

– Nu har vi möjlighet att göra förändringar, det hade vi inte kunnat göra om skolan varit stängd.

Under en solig söndag återvände Oliver Wallgren till skolan, nu börjar han andra ring.

– Jag tror det kan bli ett roligt år om allt löser sig.