Första fallet av Mers i USA

Publicerad 2014-05-03

Över hundra dött i farlig virussjukdom

Över 100 personer har dött av virusinfektionen Mers som sprider sig över världen.

Nu har den dödliga smittan nått USA – via en man som flög till Chicago.

– Det är en mycket allvarlig smitta där en fjärdedel av alla insjuknande av dött, säger Rolf Gustafson, docent i infektionssjukdomar.

Över hundra personer har fått sätta livet till efter att de drabbats av virussjukdomen Mers. En sjukdom som i värsta fall kan orsaka akut andnöd och kräva respirator. Idag rapporterades ytterligare 18 nya fall av sjukdomen i Saudiarabien. Och antalet drabbade i landet är därmed uppe i 396 personer.

– Personerna som avlidit har fått god sjukhusvård vilket innebär att detta är en mycket allvarlig smitta, säger Rolf Gustafson, docent i infektionssjukdomar vid Karolinska Institutet.

Viruset smittar främst genom hosta och nysningar.

– Man bör tvätta händerna ofta eftersom man tror att viruset kan leva upp till 48 timmar på exempelvis ett handtag, säger Rolf Gustafson.

Spridits till stora delar av världen

Det första utbrottet av smittan ska ha skett 2012 i Saudiarabien. Men även andra länder i Mellan östern har haft egna fall.

– Förenade arabenmiraten, Jordanien, Kuwait, Saudiarabien, Qatar och Oman har alla haft egna fall, säger Rolf Gustafson.

Smittan har sedan spridits vidare ut i världen till länderna Storbritannien, Frankrike, Tunisien, Italien, Filippinerna och Malaysia.

Men nu har Mers även nått USA. Enligt BBC News har en smittad passagerare funnits på flygningen BA flight 262 från Riyadh den 24:e april.

– Det är en man som flugit från Riyadh till London och sedan vidare till Chicago, säger Rolf Gustafson.

Uppmanas söka sjukvård

Personer som suttit nära den insjuknade mannen på planet ska ha kontaktats. Men alla som färdats på planet och som känner av sjukdomssymptom uppmanas att kontakta sjukhus.

– Luftväxlingen på flygplan är bra men torr så slemhinnor blir torra och fungerar inte bra för smittskydd. Därför kan det räcka med mindre smittdos, säger Rolf Gustafson.

Samtidigt menar han att mycket talar för att mannen inte känt av några luftvägssymptom under resan vilket minskar smittorisken.

– Men visst finns risken att han kan ha smittat ändå, säger han.

Mannen ska efter att han landat på amerikans mark ha åkt vidare med buss till Indiana varför han kan ha smittat andra resenärer.

– Han uppsökte akutmottagningen den 27 april för luftvägssymptom, säger Rolf Gustafson.

Ingen ännu drabbad i Sverige

Sverige är hittills förskonade från Mers men på Socialstyrelsen ska man enligt Rolf Gustafson ändå vidtagit åtgärder för att kunna hantera situationen om fall dyker upp i landet.

– Socialstyrelsen har skickat ut en rekommendation för att smittan inte ska spridas vidare. De drabbade hamnar ju oftast på infektionsklinik och där är de förberedda, säger han.

I dagsläget finns ingen medicin eller vaccin mot sjukdomen varför den tas på största allvar.

– Man har isolerat virus men det är en lång process innan man kan tillverka vaccin, säger Rolf Gustafson.