Valspurten liknar en tennismatch där ingen lyckas slå in matchbollen

Publicerad 2012-11-06

Striden mellan Barack Obama och Mitt Romney påminner om en tennismatch där det står 40 lika och fördelen hela tiden skiftar mellan spelarna. Utan att någon lyckas slå in matchbollen.

Men i natt kommer någon av dem att vinna presidenttiteln.

Obama har smashläge.

Efter år och månader av kampanjmöten, debatter, attackreklam på tv och en nota på runt 14 miljarder kronor är det dags för väljarna att fälla avgörandet.

Efter partikonventen i slutet av sommaren framstod Barack Obama som en given segrare. Hans försprång växte i opinionsmätningar. Sen kom den första debatten där Mitt Romney gick på knock samtidigt som Obama var under isen.

Fördelen skiftade till Romney.

Nu är känslan att valvinden vänt igen till Obamas fördel. Orsaken: en storm vid namn Sandy.

Här är några avgörande faktorer att hålla utkik efter vid nattens val­vaka.

Valdeltagandet. Ett högt valdeltagande gynnar Barack Obama. Det finns helt enkelt fler demokrater i USA än republikaner. Men eftersom många är fattiga och dåligt utbildade är de inte lika motiverade att rösta.

Följaktligen gynnar ett lågt valdeltagande Romney. Då är det många Obamafans som stannat hemma.

Stormen Sandys effekter. Romneys momentum bröts i samma ögonblick som miljontals amerikaner blev utan ström och tiotusentals fick sina hus förstörda. Obama fick tillfälle att spela rollen som landsfader och befälhavare medan Romney försvann från rampljuset.

Men hundratusentals amerikaner är fortfarande utan ström. De har svårt att få tag i bensin och mat. Framförallt i områden som traditionellt röstar demokratiskt i vågmästarstater som Pennsylvania och ­Virginia. Kommer de verkligen att använda sista slatten bensin för att köra till vallokalen?

Obama kan både vinna och förlora på stormen.

Valmatematiken. Även siffrorna talar till presidentens fördel. Han leder i de flesta viktiga delstaterna. Han har en lätt-are väg till den magiska siffran. Att opinionsmätningarna visar dött lopp nationellt spelar mindre roll.

I det amerikanska valsystemet är det den som först vinner tillräckligt många delstater för att komma upp i 270 elektorsröster som blir president. Det spelar ingen roll om han fått flest röster totalt eller inte. Ett fåtal viktiga och folkrika delstater avgör. I alla dessa tillämpas principen att vinnaren tar hem alla elektorsröster.

Så när tv-bolagen meddelar vem som vunnit vilka delstater är det extra viktigt att hålla koll på några nyckelstater. Florida: Avgjorde valet år 2000 till George W Bush fördel med bara 537 rösters marginal. Romney behöver vinna Florida medan Obama kan bli president även om han förlorar här.

Ohio: Största priset av alla. Ingen republikan har någonsin blivit president utan att vinna Ohio. Opinionsmätningarna visar att det in i det sista är hårfint. Romney la in ett extra stopp i Ohio på sin slutspurt. Men räcker det?

Att besegra en sittande president är alltid mycket svårt.

Men att bli omvald med en arbetslöshet på nästan åtta procent har inte hänt sedan andra världskriget.

I slutändan avgörs väljarnas val av en sak. Har Obama i ljuset av en världsomspännande ekonomisk kris gjort ett tillräckligt bra jobb? Finns det skäl att tro att Mitt Romney skulle klara det bättre?

Alla pratar om hur jämt det är men några är ändå rätt säkra på utgången. Spelbolagen.

Oddsen för en Obamaseger sjunker och är mycket låga. Romneyvinst ger betydligt bättre utdelning.

Men man har ju sett spelare missa öppnare smash­lägen än så.