Rekordstor kostöld i Södermanland

Uppdaterad 2013-02-13 | Publicerad 2012-12-26

69 kreatur stals från Göran Perssons granne

En enorm kostöld skakar de sörmländska lantbrukarna.

Natten den 19 december stals hela 69 nötkreatur från Tuna säteri – och polisen har inga spår efter förövarna.

– Jag har aldrig hört talas om en så stor kreaturstöld tidigare, säger Hans Halonen på Sörmlandspolisen.

Göran Persson.

Vad som kan vara den största kostölden i modern tid har ägt rum i Stjärnhov i Södermanland.

På Tuna Säteri, som ligger vägg i vägg med före detta statsministern Göran Perssons gård Torp, har någon eller några stulit 69 kossor.

Ladugården var tom

Korna var tänkta att gå till slakt strax före jul men när transportfirman skulle hämta djuren var ladugården redan tömd.

– Det är 69 nötkreatur som tillgripits under natten till den 19 december, säger Roland Lindkvist på Länskommunikationscentralen i Södermanland.

Enligt polisen är det väldigt ovanligt att så här många djur tillgrips på en och samma gång, och stölden bör ha tagit lång tid att genomföra.

– Det måste ha tagit en väldig tid att lasta. De som är vana vid last kan klara det på ett par två timmar men är man ovan kan det ta långt mycket längre. Sedan får man ju tänka på att djuren är stora, det är ingen som svängt förbi och tagit dem med en Volvokombi om man säger så, säger Roland Lindkvist.

Hittade lastbilsspår

Intill ladugården har polisen hittat hjulspår efter vad som verkar ha varit minst en större lastbil, men där slutar alla spår.

– Vi har kollat med alla slakterier i näheten. Djuren är ju märkta så när de kommer in för slakt så kommer de att kännas igen, men hittills har vi inte hittat någonting. Jag har aldrig hört talas om en så stor kreaturstöld tidigare, säger Hans Halonen, jourhavande förundersökningsledare på Sörmlandspolisen.

De 69 djuren värderas enligt polisen till drygt 700 000 kronor, och stölden slår hårt mot ägaren Claes Roempke.

– Det är en ekonomisk katastrof det här. Det känns både jobbigt och obehagligt, säger han till Aftonbladet.

Polisen ber om hjälp

Claes Roempke säger att han fortfarande inte kan förstå att han blivit bestulen.

– Nej, verkligen inte. Jag har aldrig ens tänkt tanken på att någon skulle ta djuren, det är verkligen tråkigt det här, säger han.

I jakten på förövarna ber polisen nu om hjälp från allmänheten.

”Det är mycket troligt att en så här stor kreaturstöld uppmärksammas på olika sätt samt blir känd av fler personer än de direkt inblandade. Polisen i Södermanland är mycket intresserade av att få tips om vem som stulit djuren och var de kan ha tagit vägen”, skriver polisen på sin hemsida.