Daniel och Pelle ännu fängslade i Tunisien

Uppdaterad 2015-04-15 | Publicerad 2013-06-26

I mer än sju månader har Daniel och Pelle suttit fängslade i Tunisien utan rättegång.

Nu riskerar de att få sitta minst fyra månader till, då landets rättssystem tar semester – och svenskarna börjar tappa hoppet.

– Jag orkar inte ett bakslag nu. Jag är helt slut och måste hem till barnen, skriver Pelle i ett brev från fängelset.

Svenskarna Daniel Bakke, 36, och Per-Åke ”Pelle” Helgesson, 54, åkte i november på uppdrag av företaget ABP World Group till Tunisien för att frita ett barn som förts bort från sin mamma i Norge.

I stället greps de av tunisisk polis, misstänkta för förberedelse för väpnad kidnappning.

Sedan gripandet i november har den norska mamman tilldelats ensam vårdnad av barnet av både norsk och tunisisk domstol, men svenskarna sitter kvar i fängelset Mornaguia, sydväst om huvudstaden Tunis.

Aftonbladet har tidigare berättat om männens rop på hjälp från skräckfängelset där uppges ha trakasserats och misshandlats av personalen.

Vill få uppmärksamhet

Nu väljer männens familjer att träda fram – i hopp om att fallet ska få uppmärksamhet och att männen ska friges.

Melody Guarino Bakke firade i december ettårig bröllopsdag med sin make Daniel – men hon var hemma på Filippinerna där paret bor medan han satt inlåst.

– Orden räcker inte till för att beskriva situationen när man inte vet hur ens make mår. Daniel är det första jag tänker på när jag vaknar och det sista när jag går och lägger mig, säger hon till Aftonbladet.

Hennes önskan är att svenska myndigheter och Utrikesdepartementet ska lägga större resurser på att få svenskarna fria.

I torsdags fick de anhöriga ett dåligt besked då en domare avslog en begäran om att förundersökningen skulle läggas ner. I stället riskerar männen att tvingas vänta hela sommaren innan deras fall når domstol. Mellan 15 juli och 15 september stänger nämligen Tunisiens domstolar.

”Mer ryggrad”

– Som anhörig känner man sig maktlös. Jämför vi med liknande fall där ett par journalister satt i förvar i ett afrikanskt land så var trycket från Sverige mycket högt. Här har killarna inte ens gjort något fel och ändå sitter de utan att åtalas, säger Daniel Bakkes bror Christian Franzetti till Aftonbladet.

Han fortsätter:

– Jag saknar någon som slår näven i bordet, kräver att få veta vad de är misstänkta för och vad det finns för bevis. Mer ryggrad och ett högre tryck. UD gör säkert så gott de kan, men då önskade jag att de kunde mer.

På svenska UD uppger man att man följer ärendet noga och att man för samtal med tunisiska myndigheter om svenskarna.

– Vi vet att advokaten försöker trycka på för att det ska bli en huvudförhandling innan sommaren och vad vi kan göra är att ta upp det i våra samtal med myndigheterna, säger Camilla Åkesson Lindblom på UD:s presstjänst.