Dog i väntan på ambulans

Publicerad 2015-01-03

Vännerna: ”Operatören blev misstänksam för att Ariunaa inte var svensk”

Ariunaa blev bara 42 år.

Kroppen gav upp – medan vännerna försökte få en ambulans.

– Det kändes som att larmoperatören inte ville skicka en ambulans för att Ariunaa inte hade ett svenskt personnummer, säger Victoria Dyrstad.

Ariunaa Perenleidashs kolleger är fortfarande chockade över att Ariunaa inte kommer in till jobbet som vanligt på kaféet i Gamla stan.

– Hon gick hem från jobbet dagen innan julafton i bara arbetstofflorna för att hon mådde så dåligt, berättar kollegan Victoria Dyrstad och fortsätter:

– Hon skulle ha jobbat på annandagen, men då ringde hon in till jobbet och sa att hon varit på sjukhus.

På sjukhuset hade de inte hittat något fel.

– Hon grät och sa att hon hade ont i hela kroppen, svårt att röra sig och att hon var väldigt ledsen över att inte kunna arbeta.

Nödrop på Facebook

Klockan 07.07 på lördagen den 27 december fick en kollega ett Facebook-meddelande från Ariunaa, berättar Victoria Dyrstad.

– Det stod ”Snälla hjälp mig, mår väldigt dåligt, min kropp krampar, kan inte röra mig. Behöver hjälp att ta mig till sjukhuset”. Hon kunde inte ringa oss för hon hade inga pengar på mobilen kvar.

Facebook-meddelandet upptäcktes först tre timmar senare. När kollegerna till slut fick tag i henne var det svårt att få ur henne en adress på var hon befann sig.

– Hon kunde knappt tala. När vi ringer 112 vid klockan 10.30-10.45 informerar vi kvinnan på andra linjen om det akuta läget. Vi ber om en ambulans omgående, säger Victoria Dyrstad.

Hittar inte personnummer

När larmoperatören inte hittar Ariunaas personnummer uppstår problem.

– Kvinnan på andra sidan luren blir nu mer och mer ohjälpsam och ställer frågor till oss som att vi ljög. Vi försöker åter igen förklara att situationen är krisartad och att hon behöver akut hjälp, kvinnan svarar att hon inte kan skicka iväg en ambulans till adressen då hon inte vet vilket namn som står på dörren.

”Borde få en ambulans precis som jag”

Ariunaa hade ett så kallat samordningsnummer från Migrationsverket, i väntan på svenskt personnummer.

– Det var som att hon inte ville skicka en ambulans bara för Ariunaa hade ett tillfälligt personnummer, eftersom hon inte fått ett svenskt ännu. Hon har bott i Sverige i flera år, och borde få en ambulans precis som jag. Hon lät så misstänksam.

Den som ringde 112 var kollegan Marike Dukic och hon beskriver att larmoperatören var otrevlig och besvärlig att prata med:

– Hon ville inte skicka någon ambulans för att Ariunaa inte hade något svenskt personnummer.

Kände sig maktlös

Victoria Dyrstad beskriver sin stora frustration.

– Ariunaa bodde mittemot Huddinge sjukhus, det hade bara tagit någon minut för dem att åka dit. Vi säger till kvinnan i telefonen att Ariunaa finns på sjätte våningen första dörren till vänster. Men utan att hon säger det, kopplas vi till polisen, berättar Victoria och fortsätter:

– Polisen i sin tur säger att hon måste få en ambulans omgående och vidarekopplar oss tillbaka till 112. Vi hamnar i telefon med samma kvinna som nekar oss ambulans.

Grannar knackar på

När 112 inte skickar hjälp börjar Victoria Dyrstad och hennes kollega att ringa andra i huset, berättar hon. De får tag i en kvinna som knackar på Ariunaa dörr. Ingen svarar.

– Polisen kommer till platsen 2,5 timme efter det att vi började ringa 112, de säger att de inte kan bryta upp dörren då hon bor inneboende hos en annan människa och det står ett annat namn på dörren. Efter 30 minuter bryter polisen upp dörren. Då tre timmar senare har Ariunaa hunnit dö, berättar Victoria Dyrstad.

Vill ha svar

Eftersom Ariunaas familj inte finns i Sverige och de andra kollegerna inte pratar så bra svenska, har Victoria tagit på sig att driva fallet och har kontaktat både polisen och SOS Alarm.

– Det var bara så sjukt. Alla har väl rätt till en ambulans?, säger Victoria Dyrstad som även är skeptisk till att Ariunaa kunde få lämna sjukhuset i och med att hon dog kort därefter.

Aftonbladet har varit i kontakt med Ariunaas familj, som består av hennes 20-åriga dotter som studerar kinesiska på Filipinerna. 

”Vi ska undersöka”

När Aftonbladet når SOS Alarm ber man om att få återkomma.

– Vi har påbörjat en utredning men vi har inget resultat av den att lämna ut. Vi går igenom samtalsloggar, ljudfiler och intervjuar vår egen personal kring hur de upplevt händelsen. När vi gjort det så fattar chefsläkaren beslut om en eventuell lex Maria-anmälan. Kommunikationen om den utredningen sker då med anhöriga, säger Ronald Krantz, på pressjouren på SOS Alarm.

Söker anhöriga

I nuläget finns ingen information om anhöriga och SOS Alarm vill därför komma i kontakt med dem.

– Vi är tacksamma för den information vi nu får genom Aftonbladet för att kunna genomföra en utredning, säger Ronald Krantz.

Polisen bekräftar att det finns en anmälan gällande tjänstefel, alternativt grovt tjänstefel för händelsen.

ANNONS