Försvarsmakten utökar insatsen

Uppdaterad 2014-11-07 | Publicerad 2014-10-18

Försvaret vill varken bekräfta eller förneka att operationen i skärgården rör sig om en ubåt.

Under lördagen utökade man dock insatsen.

– Av operativa skäl kan Försvarsmakten inte kommentera uppgifter kring en pågående operation, säger Försvarsmaktens informationsdirektör Erik Lagersten i ett uttalande.

Uppgifter i Svenska Dagbladet gör gällande att en skadad utländsk ubåt kan vara målet för den operation som just nu pågår i Stockholms skärgård. Tidningen hänvisar till källor som arbetar med ubåtsspaningarna.

Försvaret valde kort efter SvD:s publicering att kommentera uppgifterna.

Man vill varken bekräfta eller dementera det man kallar spekulationer.

”Det pågår nu en underrättelseoperation i Stockholms skärgård med såväl optisk spaning som fartyg med kvalificerade spaningssensorer. Syftet med denna operation är att Försvarsmakten ska kunna konstatera om det pågår eller har pågått främmande undervattensverksamhet i området. Av operativa skäl kan Försvarsmakten inte kommentera uppgifter kring en pågående operation”, säger Försvarsmaktens informationsdirektör Erik Lagersten i ett uttalande.

Utökar insatsen

Tidigare idag kom beskedet att Försvarsmakten nu utökar insatsen i Stockholms mellersta skärgård.

– Vi bedömer fortfarande att uppgifterna vi fick in i går är mycket trovärdiga. Jag som operationsledare har beslutat att utöka antalet enheter med kvalificerad sensorförmåga, säger operationsledaren kommendör Jonas Wikström på en pressträff i försvarsmaktens högkvarter i Stockholm.

Han betonade att det rör sig om en underrättelseoperation. Det betyder att syftet är att konstatera om det har pågått eller pågår främmande undervattensverksamhet i området.

– Intill det har konstaterats är det ingen ubåtsjaktsoperation, säger Jonas Wikström.

Förstärkning från flera håll

De resurser som tillförs operationen kommer från fjärde sjöstridsflottiljen och från Karlskrona.

Kommendör Jonas Wikström vill inte specificera vad förstärkningen består i, men konstaterar att det är kvalificerade fartyg och att över 200 personer ingår i operationen.

Ett av de fartyg som är i området för att inhämta information är korvetten HMS Visby.

– Som sjöofficer kan jag säga att det här är ett mycket kvalificerat fartyg, säger Jonas Wikström.

Han berättar att Visby är ett smyganpassat fartyg, vilket innebär att den är byggd för att synas så lite som möjligt på radar, med värmesökning och liknande.

– Den har sensorer för att titta under vattnet: aktiva och passiva, skrovfasta och sådana man kan släpa efter fartyget för att detektera föremål i vattenvolymen, säger han.