Pigge Werkelin har biljett till rymdresa med Virgin Galactic

Uppdaterad 2014-11-01 | Publicerad 2014-10-31

Den svenske entreprenören  Pigge Werkelin har en biljett till en kommande rymdresa med bolaget Virgin Galactic.

Men trots den allvarliga olyckan under en testflygning med rymdfärjan  Space Ship Two är han fast besluten att ta sig ut i rymden.

– Jag är inte ett dugg orolig för när vi ska flyga, säger han.

Den svenske entreprenören  Pigge Werkelin har en biljett till en kommande rymdresa med bolaget Virgin Galactic.

Det privata bolaget Virgin Galactic planerar att ta privatmänniskor ut i rymden. Pigge Werkelin har själv biljett till flygning nummer 62 och har ända sedan biljettbokningen 2011 haft siktet inställt mot rymden.

Men i och med dödsolyckan i Mojaveöknen i Kalifornien är risken stor att resorna skjuts upp.

– Det är ju för jävligt att en människa har dött och att ytterligare en är allvarligt skadad. Men jag kan inte tänka mig att de inte fortsätter. Men hela utvecklingen kommer ju bli fördröjd, säger  Werkelin.

Blir du inte orolig?

– Nej, när vi ska flyga har man gjort så många tester. Det är nog farligare att åka med taxin ut till flygplatsen. Och vi tillverkar bilar i dag 2014 och de krockar fortfarande. Det kanske är farligare att gå ut på kvällen eller flyga till Mexico City.

Oklart när resorna ska ske

Runt 700 privatpersoner har investerat i rymdprojektet, men när resorna ska bli av har även innan fredagens olycka varit oklart.

– Jag hade trott att det skulle komma igång i år eller kanske  nästa år, men det kommer ju bli en ordentlig fördröjning. Jag har ingen aning om det är ett halvår, eller två år. Men vi har köpt biljetter tills när det är färdigutvecklat. Ingen vill åka innan dess.

Pigge Werkelins intresse för rymden och flygfarkoster sträcker sig tillbaka till barndomen.

– Jag har alltid varit intresserad av motorer och allt som går fort. Jag hängde väldigt tidigt vid hangaren i Visby och hjälpte till som tioåring. Och hela pojkrummet var fyllt av modellflygplan.

”Väldigt farligt jobb”

Werkelins tankar går till de drabbade – men han menar också att alla inom yrket är medvetna om riskerna.

– Det man tänker på nu är piloterna och deras familjer, men de killarna vet ju vad de ger sig in i. De vet att de har ett väldigt farligt jobb, säger han.