Underviktiga grisar slås ihjäl vid födsel

Publicerad 2015-02-23

I Danmark dödas spädgrisar redan vid födseln om de är för små eller sjuka.

De tas i bakbenen och slås ihjäl mot golvet.

För att det är mest skonsamt och lönsamt, uppger Sveriges radio.

– Grisarna ses mer som råvaror än som levande varelser, säger Johan Beck-Friis, informationschef vid Svenska veterinärförbundet.

Den danska grisnäringen är på tapeten igen. Denna gång handlar det om att landets grisnäring medvetet avlar fram större kullar och konsekvenserna som det får. Kultingarna blir allt mer underviktiga och då slår grisbönderna ihjäl dem, uppger Sveriges radio.

Var tionde slås ihjäl

Hans Aarestrup, direktör för Danske Svineproducenter, uppger för Sveriges radio att de svagaste och allra minsta kultingarna bör avlivas – för att inte utsättas för onödigt lidande.

För Svenska veterinärförbundet är det en nyhet.

– Man har diskuterat det här i teoretiska termer i Danmark. Jag har inte tidigare sett bevis för att man verkligen gör det i praktiken, säger Johan Beck-Friis, informationschef vid Svenska veterinärförbundet, till Aftonbladet.

14 procent av de danska spädgrisarna dör av någon anledning under de första dagarna, enligt Sveriges radio. Aarestrup uppskattar att runt en tiondel av dem slås ihjäl. Det blir ungefär en halv miljon grisar per år.

Årligen föds cirka 35 miljoner smågrisar i Danmark.

Enligt Johan Beck-Friis är det en väldigt cynisk djurhållning:

– Man avlivar grisar för att minska smågrisdödligheten. Det känns som en logisk kullerbytta. Man behandlar symptomen men inte grundproblemet. Djurägarna har avlat fram för många smågrisar i varje kull. De blir för svaga och orkar inte dia. Då får man de här problemen.

”Ser grisar som råvaror”

Djurrättsorganisationen Dyrenes Beskyttelse har räknat ut hur mycket en grisbonde tjänar på att avliva alla kultingar under ett kilo.

En gård med tusen suggor sparar en halv miljon danska kronor per år.

Det blir minskade kostnader som foder och antibiotika som krävs för att överleva produktionen.

De allra minsta kultingarna kräver dessutom mer omsorg och plats vid suggans spenar.

– De i Danmark har länge haft en väldigt ekonomisk syn på sin djurhållning när det gäller grisar. Det ses mer som råvaror än som levande varelser. De här grisarna som föds upp, de har en djurhållning som inte skulle vara tillåten i Sverige, säger Beck-Friis.

Han reagerar även på att Danmark satt i system att avliva kultingarna genom att slå ihjäl dem mot betonggolvet.

”Prioritera svenskt kött”

Metoden i sig har Svenska veterinärförbundet ingenting emot. Den är även tillåten i Sverige för att avlida ett mindre antal djur, yngre än 14 dagar, som är skadade, sjuka eller inte klarar sig.

– Kan man det så är det ett acceptabelt sätt att avliva grisen på. Det kräver att den som gör det här vet vad den gör. Så att det inte blir en halvt avlivad gris, säger Beck Friis.

Alternativet är att använda bultpistol eller avlivningsvätska. Det senare får dock bara en veterinär utföra.

– Då blir det dyrt. Det blir en ekonomisk fråga.

Beck-Friis tycker att detta är ytterligare en varningssignal till de svenska konsumenterna.

– Jag tycker att man ska prioritera det svenska köttet. Här har vi fortfarande en djurhållning som är betydligt mer välfärdsinriktad. Man försöker jobba med att få en dräglig tillvaro för djuren och ser dem inte bara som produktionsenheter.

Följ ämnen i artikeln