Han misstänktes för mordet på pojken – fick livet förstört

Publicerad 2016-09-13

Musikläraren Dan Rassier har förlorat vänner, förhörts med lögndetektor och hypnotiserats.

Men sedan i tisdags är han inte längre misstänkt för att ha kidnappat och mördat 11-årige Jacob Wetterling i Minnesota 1989.

– Det är omöjligt att laga det de har haft sönder, säger han.

Här hittades pojken.

För en vecka sedan hittades kvarlevorna efter Jacob Wetterling som 1989 försvann i den lilla staden St. Joseph i delstaten Minnesota. Detta efter att Danny Heinrich, 53, pekat ut platsen för polisen. I en fullsatt rättssal i Minneapolis erkände Heinrich i tisdags att det var han som kidnappade, sexutnyttjade och mördade den 11-årige pojken.

Det innebär även att musikläraren Dan Rassier, 60, inte längre är intressant i utredningen, bekräftar sheriffen John Sanner för nyhetsbyrån AP.

Grät under hypnos

När Rassier förhördes av polis efter Jacob Wetterlings försvinnande kunde han inte redogöra för vad han gjort under timmarna då pojken troddes ha kidnappats. När han sedan hypnotiserades ska han ha börjat gråta när polisen nämnde kidnappningen. Dessutom uppges han ha fällt kommentarer som väckte polisens misstankar, bland annat att det fanns flera platser på hans fastighet där någon skulle kunna gömma en kropp.

2009 bad polisen sedan Jacob Wetterlings mor, Patty Wetterling, att tala med Dan Rassier medan hon bar en dold inspelningsutrustning. Han ska då bland annat ha uttryckt en oro över att själv bli anklagad om Jacob skulle hittas på hans mark.

Tvungen jobba med assistent

Polisen genomförde en husrannsakan i hans hem och efter att det blivit känt att han var intressant i utredningen började folk på bygden ta avstånd från honom.

Föräldrar på en skola där han undervisade blev nervösa och Rassier var tvungen att arbeta med en assistent i klassrummet. Han blev inte längre ombedd att spela trumpet på bröllop, ingen ville anlita honom för privatlektioner och vänner sa upp bekantskapen med honom.

Dan Rassier vidhöll dock att han var oskyldig. Trots att han nu har fått upprättelse säger han att han inte längre har något förtroende för rättsväsendet.

– Det är omöjligt att laga det de har haft sönder.

Till AP säger han att han har fått svåra problem med huvudvärk och ofta inte har kunnat gå till sitt jobb.

Följ ämnen i artikeln