Bombfynd i Turkiet och terrorhot i Tyskland

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-09-11

Världens säkerhetstjänster har i dag ökad beredskap

Turkisk polis hittade på förmiddagen stora mängder sprängmedel i en minibuss i ett garage i Ankara.

- En katastrof har förhindrats, säger guvernören Kemal Önal.

Samtidigt riktades ett bombhot mot en amerikansk flygbas i Tyskland.

Bombhundar fann en stor mängd sprängämnen i en parkerad minibuss med falska nummerskyltar i ett garage i Turkiets huvudstad Ankara. Människorna i flervåningsbyggnaden evakuerades och polisens bombtekniker desarmerade sprängladdningen.

- Faran är nu över och en katastrof har förhindrats, säger guvernören Kemal Önal till AP.

Höjd beredskap

Turkiet har, tillsammans med många andra länder, höjt beredskapen i samband med sexårsdagen av attackerna mot USA den 11 september 2001.

- Det är för tidigt att säga vem som låg bakom detta, men bomben var stor och jag vill inte tänka på vad som hade hänt om den hade exploderat, säger Kemal Önal.

Självmordsbombare med koppling till al-Qaida slog 2003 till mot två synagogor, en brittisk bank och ett brittiskt konsulat i Istanbul. Bilbomberna dödade 58 personer.

Bombhot i Tyskland

Samtidigt genomförde tysk polis en stor operation på USA:s flygvapenbas i Spangdahlem sedan amerikansk militär tagit emot ett mystiskt telefonhot. Basen fick en anonym påringning vid halvåttatiden i måndags kväll, enligt polisen i Trier.

- Mannen talade tyska med en accent som kan ha varit turkisk eller rysk. Han hotade angripa Spangdahlem-basen tillsammans med minst fyra kumpaner. Under samtalet nämndes ordet bomber, meddelade polisen i ett uttalande.

- USA:s militär informerade omedelbart polisen, som genast vidtog skyddsåtgärder på basen i samarbete med de amerikanska säkerhetsstyrkorna.

Polisen försöker nu identifiera den anonyme uppringaren.

För knappt en vecka sedan greps tre personer för att ha planerat attacker mot flygplatser och amerikanska militärbaser i Tyskland.

ANNONS