OJ Simpson åtalas för grovt rån och människorov

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-09-19

Riskerar livstids fängelse om han fälls i domstol

Den förre amerikanske fotbollsstjärnan OJ Simpson bröt sig beväpnad in på ett hotellrum i Las Vegas för att ta tillbaka sporttrofeér som han hävdar stulits från honom.

Nu har han åtalats misstänkt för totalt elva grova brott tillsammans med tre kumpaner. Om han fälls i domstol riskerar han livstids fängelse.

Många amerikaner anser att rättvisan nu har hunnit ikapp honom efter att han blivit friad i den uppmärksammade mordrättegången 1995.

OJ Simpson, 60, greps av polis i söndags och på tisdagskvällen åtalades han av åklagaren David Roger. Simpson och tre kumpaner bröt sig enligt åklagaren in i ett hotellrum med dragna vapen och stal ett antal idrottssouvenirer.

Hotade med pistoler

I hotellrummet i spelstaden Las Vegas fanns två män varav den ene nu behandlas på ett sjukhus efter en hjärtattack.

- Jag trodde först att det var en polisrazzia. Alla var välklädda och såg ut att komma från FBI, berättar Alfred Beardsley, som var den andre mannen i rummet, för CNN.

OJ Simpson själv har sagt till polisen att han bara ville hämta saker som tidigare stulits från honom och att ingen var beväpnad. Polisen däremot hävdar att de beslagtagit två vapen.

- Jag köpte de här sporttrofeérna i god tro av en bekant till OJ. Sedan blir jag dödshotad med vapen, säger Beardsley, som chockades svårt.

OJ Simpson, som har nekats borgen, ska ställas inför en häktningsdomare på onsdag. Han nekar till alla brottsmisstankar.

Friades för mord

Han var redan en mycket berömd fotbollsspelare när han greps 1994 misstänkt för att ha mördat sin före detta fru och hennes nye man. I en uppmärksammad rättgång, som i USA kallades "århundradets rättegång", blev han friad av en jury trots att bevisningen mot hponom var stark.

Anhöriga till offren har aldrig gett upp kampen att få Simpson bakom lås och bom. Men nu verkar det som OJ fallit på eget grepp.