Algblomning i Östersjön: "Det här är din soppa, Reinfeldt"

Uppdaterad 2013-11-21 | Publicerad 2007-07-03

Lennart Gladh: "Vårt innanhav kan räddas – om politikerna tar sitt ansvar"

Det är dags att tala klarspråk.

Det är våra skattepengar som orsakar algblomningen men Östersjön kan räddas och algblomningen stoppas bara den politiska viljan finns.

År efter år är det omöjligt att bada i många områden vid Östersjön. Mitt i sommaren när människor vill uppleva glädjen av havet är havsytan täckt av grönt giftigt slem – det är skandal att vi skattebetalare ska behöva bidra till den gröna sörjan!

Utan våra skattepengar skulle Östersjön vara ett friskt hav. Människor med en inkomst på 20 000 kronor i månaden bidrar årligen med cirka 1 600 kronor till algblomningen, 40 000 kronor i månaden står för 4 300 kronor.

Helsingforskommissionen (Helcom) uppskattar kostnaden för att rena och rädda Östersjön, ett av världens mest unika hav, till cirka tre miljarder euro per år. En ynklig summa jämfört med de 11,6 miljarder euro EU:s gemensamma jordbrukspolitik varje år betalar ut till jordbrukare i EU:s Östersjöstater!

Varje år ger ett av de största miljöfientliga subventionsprogrammen i världen jordbruket runt Östersjön ofantliga 11,6 miljarder euro i subventioner. Pengar som bidrar till hälften av Östersjöns övergödning. Utan strikta miljömässiga regler som skydd mot övergödning är det i verkligheten EU:s och Östersjöns politiker som är ansvariga för algblomningen.

Den omåttliga algblomningen orsakas av hundratusentals ton näringsämnen – kväve och fosfor – som rinner rakt ut i havet via vattendrag och orenade avlopp vilket gör att tillväxten av naturligt förekommande alger formligen exploderar.

Från svenskt

officiellt håll sägs ofta att övergödningen till största delen orsakas av länderna i öst, inte minst Polen. Men Polen har drygt 38 miljoner invånare och räknat per capita ligger Sverige i topp.

I regeringens havsmiljöprogram finns förslag på olika spektakulära, tekniska lösningar som utfiskning av skarpsill, syresättning av havsbottnar och en salt- och syrespärr i Öresund. Dyrbara experiment som inte angriper grundproblemet! Regeringen förespråkar handel med utsläppsrätter som kraftfulla åtgärder för att minska tillförseln av näringsämnen från den enskilt största källan, jordbruket. Utan åtgärder som stoppar den årliga tillförseln är det ett spel för galleriet!

Algblomningen är toppen av ett isberg. Under ytan, utom synhåll för medier och väljare, sker den största skadan. När döda alger sjunker till botten och syret förbrukas i nedbrytningsprocesser kvävs fiskar, marina däggdjur och andra levande organismer till döds.

Utsläppen som orsakar algblomningen kommer från industrier, avlopp och fossila bränslen. Ungefär hälften kommer från åkrar, via älvar och andra vattendrag. Varje år tar Östersjön emot mer än 450 000 ton nitrat och över 17 000 ton fosfor från jordbruket. Men det går inte att lasta jordbrukarna för läckaget som är en förlust både ekonomiskt och näringsmässigt. Problemet med algblomningen kan endast lösas på politisk nivå.

Världsnaturfonden WWF kräver:

Reformera EU:s jordbrukspolitik med en tydlig omfördelning av produktionsstöd till miljöåtgärder. Produktionen måste anpassas till EU:s, Helcoms och Sveriges gemensamma miljömål.

Att våtmarker, sjöar och vattendrag som har dikats, torrlagts, rätats ut och kulverterats restaureras storskaligt. Läckande vatten måste hållas kvar på land så att läckande näring tas om hand av naturliga processer.

Beskatta konstgödning i Östersjöländerna. Skatteintäkterna ska gå till ett mer miljöanpassat och förbättrat jordbruk.

Konstgödningen minskar i de gamla EU-länderna, men i de nya är situationen den omvända. Massiva EU-subventioner driver intensifieringen och industrialiseringen av jordbruket till kraftigt ökad användning av gödsel och konstgödsel som gynnar övergödningen. Beräknad ökning är mellan 20 och 35 procent under kommande 10-årsperiod.

Inför EU:s

jordbrukskommissions granskning av EU:s gemensamma jordbrukspolitik har Östersjöns regeringschefer ett utmärkt tillfälle att agera. Dessutom ska Helsingforskommissionens (Helcom) aktionsplan (BSAP) antas vid ett ministermöte i Krakow den 15 november 2007. Aktionsplanen har inte tillräckligt politiskt stöd från östersjöstaterna och därför är kraften och trovärdigheten hos Helsingforskommissionen (Helcom) – och aktionsplanen i synnerhet – i allvarlig fara.

Sverige har en mängd bra nationella miljömål, men för att uppnå dem måste relevanta åtgärder sättas in. Världsnaturfonden WWF uppmanar Fredrik Reinfeldt att tillsammans med övriga regeringschefer runt Östersjön slå näven i bordet! Det är bara med stöd från den högsta politiska ledningen som tillståndet i Östersjön långsiktigt kan börja förbättras.

Östersjön för två år sedan

11 juli 2005. Satellitbild över Östersjön med kraftig algblomning. BILDEN BEHANDLAD AV SMHI. 
 Klicka på bilden för större visning

Läs också:

Östersjön håller på att dö av övergödning. Det är framför allt Sveriges fel. Faktum är att alla svenska inkomsttagare tvingas betala för att förgifta vattnet ännu mer och göra det omöjlig att bada och fiska i. Än är det inte för sent att rädda Östersjön, skriver Lennart Gladh. Men det kräver att Fredrik Reinfeldt och övriga regeringschefer runt Östersjön slår näven i EU-bordet.

Följ ämnen i artikeln