Så här kan jorden se ut 2070

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-11-12

Ny bok från Greenpeace visar hur klimatförändringarna slår mot Spanien

En översvämmad Solkust, eldhärjade naturparker och uttorkade glaciärtoppar.

Så kan Spanien se ut redan om ett tiotal år – enligt Greenpeace.

Nu ger organisationen ut en bok med chockerade bilder på hur klimatförändringarna påverkar södra Europa.

Boken – Photoclima – visar hur framtidens Spanien ser ut om människans klimatpåverkan fortsätter.

Fotomontagen visar katastrofala scenarier som kan bli möjliga om FN:s klimatpanel, IPPC:s, prognoser över klimatförändringarna slår in.

Syftet med boken är att få till stånd en förändring hos den europeiska befolkningen.

– Det är svårt för människor att ta del av forskarrapporter om klimatförändringarna. Men med bilderna ser folk verkligen hur vår påverkan på klimatet slår mot jorden, säger Sara Pizzinato, klimatansvarig på spanska Greenpeace till aftonbladet.se.

Solkusten dränkt i havet

Enligt Greenpeaces bilder kommer hela den spanska Solkusten ligga under havet. Flera naturparker kommer att vara helt utbrända.

Snön på glaciärtopparna kommer att vara ett minne blott. Jordbruket kommer att vara förstört av torka och människorna kommer att tvingas på flykt undan det allt extremare klimatet.

– Vi vill påverka människorna till förändring och samtidigt informera om att det inte är för sent att hejda den här utvecklingen, säger Sara Pizzinato.

– Ofta tänker man på hur klimatförändringarna slår mot fattiga länder, men om inget görs slår de snart till mot Europa.

Kritisk till internationell diskussion

Greenpeace är mycket kritiskt till hur klimatförändringarna diskuteras på en internationell nivå. Nu hoppas organisationen att Photoclimas bilder ska påverka världens politiker.

–Beslutsfattarna kan påverka utvecklingen. Det är fullt möjligt att tillgodose hela världens energibehov med förnybara energikällor före år 2050, säger Sara Pizzinato.

Photoclima är ett samarbete mellan Greenpeace och fotografen Mario Gomez. Boken presenterades i samband med IPCC:s möte i Valencia, 12-17 november.

Boken är gratis och kan laddas ner från Greenpeaces spanska hemsida.

Följ ämnen i artikeln