”Det var en studieresa”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-10-27

Arkelsten om resan
som betalade av Shell

Sofia Arkelsten med statsminister Fredrik Reinfeldt.

Sofia Arkelstens resa till Frankrike betalades av oljejätten Shell och fallet utreds nu av åklagare.

Men Arkelsten själv förnekar att något olämpligt skett.

– Det var naturligtvis inte en bjudresa. Det var en studieresa som jag genomförde i mitt dåvarande uppdrag som riksdagsledamot, säger hon.

Som riksdagsledamot bjöds Moderaternas partisekreterare Sofia Arkelsten på en resa till franska Pau. Notan betalades av oljebolaget Shell som stod för flygbiljetter, hotell och middag.

Nu granskas bjudresan av åklagare men Arkelsten själv anser att hon inte begått något fel. Hon diskuterade dock inte resan med någon annan innan hon åkte.

– Jag gjorde själv bedömningen att seminariet var intressant och något jag ville delta i och att det föll inom ramen för riksdagsuppdraget, säger hon i en intervju med TT.

Nämnde i bloggen

Efter resan nämnde Arkelsten Shell i riksdagen och 13 gånger i sin blogg.

– Jag har ju haft min blogg som en tydlig dokumentation av mitt arbete i riksdagen. Jag har nämnt Shell 13 gånger men jag har också skrivit om Greenpeace 15 gånger och Naturskyddsföreningen 20 gånger.

I dag fick statsminister Fredrik Reinfeldt försvara sin partisekreterares agerande.

– Hon anser att resan var förenlig med hennes uppdrag som riksdagdsledamot. Men hon har också sagt att hon tycker det är beklagligt om det uppfattas som otillbörligt på något sätt och det tycker jag är bra att hon markerar.

Välkomnar utredningen

Reinfeldt att han välkomnar utredningen men vill vänta och se vad resultatet blir. Han vill dock inte uttala sig om det är lämpligt att riksdagsledamöter bjuds på resor.

– Man kan inte säga att en riksdagsledamot inte får resa, det är viktigt att en ledamot har kontakt med omvärlden och lär sig om frågor. Men det är också viktigt att vara medveten om att det finns gränser.

Miljöpartiets Gustav Fridolin tycker att det svenska regelverket mot korruption måste bli bättre och säger att det är viktigt att Arkelstens agerande utreds.

– I det här fallet handlar det om en politiker som hade ett direkt ansvar för miljöfrågor och därmed regler och lagar som styr Shells verksamhet, det företag som hon lät sig bjudas av.

Sverige halkar efter

Fridolin menar att det i många andra länder skulle varit helt naturligt att utreda en affär av den här typen.

– De har mycket hårdare regler mot mutor och korruption. Senast i går sa Transparency international, en internationell organisation mot korruption, att Sverige halkar efter i den internationella rankningen bland länder som ska bekämpa korruption.

Vad säger du om att Arkelsten skrivit om Shell 13 gånger på sin blogg?

– Det är ju sånt som får en att ifrågasätta vems ärenden Sofia Arkelsten springer och vad som egentligen formar den moderata klimatpolitiken.