Allt hänger på hur Putin reagerar

Vad som händer nu hänger på hur president Putin reagerar på nedskjutningen.

Den ryske presidentens retorik mot Turkiet är tuff.

Men det avgörande är vad Putin gör, inte vad han säger.

Potentiellt är det en farlig situation.

Nato-landet Turkiet skjuter ner ett rysk stridsflygplan. Jag vet inte när senast ett Nato-land sköt ner ett ryskt militärplan men det är definitivt extremt ovanligt.

I en viss atmosfär kan nedskjutningen tas som en ren krigsförklaring med förödande konsekvenser som följd.

För två veckor sedan varnade Nato Ryssland för "extrem fara" om deras plan kränkte turkiskt luftrum. Både USA och Storbritannien stationerade samtidigt stridsflyg i Turkiet för att hjälpa landet "att försvara sitt luftrum".

Ryssland var snabba med att erkänna att det var ett ryskt stridsflygplan som skjutits ner. Detta utan att samtidigt fördöma nedskjutningen eller komma med några anklagelser mot Turkiet.

Surfat på framgångsvåg

Det såg initialt ut som en indikation på att Putin kommer att välja att inte starta ett stort bråk om det inträffade. Men hans första personliga kommentar kan uppfattas som att han inte tänker låta det passera.

– Ett hugg i ryggen av terroristernas medbrottslingar, säger den ryske presidenten.

Hårda ord. Men en sak är vad han säger, en annan vad han gör. Om Putin på något agerar militärt mot Turkiet är det en upptrappning.

Eftersom ett antal Nato-länder bombar i Syrien, inklusive USA, Frankrike och Turkiet så finns risken för en direkt konfrontation i luften mellan ryska och Nato-plan.

I den andra vågskålen ligger att Putin de senaste månaderna surfat på en framgångsvåg. Strategiskt visade sig hans beslut att börja bomba i Syrien att vara en lyckträff. Ryssland blev åter en storpolitisk aktör vars hjälp, eller åtminstone samarbete, västvärlden är i behov av. Utan Ryssland ingen chans till fred i Syrien.

Efter att under lång tid har varit utfryst från nästan allt internationellt samarbete fick Putin till slut träffa Obama under FN-mötet i New York i september. Då öppnades dörren åter för Ryssland. Sedan dess har han kunnat krypa ännu längre in i värmen.

Kombinationen av inbördeskriget i Syrien och terrordåden mot det ryska charterplanet och Paris har fått världens ledare än försöka ena sig i kampen mot Islamiska staten.

När världens rikemansklubb G-20 höll toppmöte i Turkiet bara dagar efter Parisdåden hade Obama och Putin ett halvtimme långt samtal. Den ryske ledaren talade enskilt även med andra västledare.

Märkligt uppträdande

Ryssland är på väg att definitivt åter etablera sig som militär stormakt. Om Putin skulle agera aggressivt efter nedskjutningen finns risk att han åter hamnar i kylan. Mycket talar för att han istället sväljer det som hänt och går vidare.

Särskilt om det ryska planet verkligen befunnit sig i turkiskt luftrum och varnat tio gånger innan det sköts ner, vilket är vad Turkiet hävdar. Ryssland håller fast vid att planet befann sig över syriskt territorium.

Redan strax efter att Ryssland började bomba i Syrien anklagades man av Turkiet för att ha kränkt landets luftrum. Ryssarna hävdade att det rörde sig om ett misstag.

Turkiets premiärminister gjorde då klart att om kränkningen upprepades skulle Ankara nästa gång skjuta ner planet.

Därför framstår det ryska planets överflygning som ett märkligt uppträdande. Det är svårt att se att Ryssland av något skäl skulle vilja provocera fram bråk med Turkiet. Även om de två står på motsatt sida i Syrienkriget. Rysslands mål är att rädda diktatorn Assads regim kvar vid makten medan Turkiet vill störta honom.

Ingripa kraftfullt mot IS

Snarare verkar det som Putin vill bli del av den internationella koalition som bekämpar IS. Som ett led i det får han senare i veckan besök av Frankrikes president Hollande. De två ledarna är de som just nu är i störst behov av att ingripa kraftfullt mot Islamiska staten.

Tittar man på vad som är strategiskt viktigt för Putin så framstår det som sannolikt att ett nedskjutet stridsplan väga lätt i sammanhanget.