Flickans rektor: Eleverna är i sorg

Publicerad 2015-07-10

Den mördade flickans klasskompisar har sommarlov.

På fredagen har skolan haft öppet ändå.

– Det finns en stor sorg hos eleverna, säger rektorn Thomas Beckman.

Utanför den mördade flickans skola vajar flaggorna på halvstång. Skolans 500 elever har sommarlov och korridorerna är tomma. Men på fredagen har skolan öppnat.

– Det finns ett rum iordningställt och personal på plats. Det har inte varit så många här än, de flesta väljer att gå till kyrkan i stället, säger rektorn Thomas Beckman.

Han har, liksom många andra, också svårt att förstå det som hänt.

– Det är inte greppbart. Jag får samla tankarna så småningom. Det är en egen sorg att bearbeta också, en av våra elever har dött, säger han.

"Stor sorg hos eleverna"

Redan nu funderar rektorn över hur de ska stötta flickans klasskompisar och andra elever som kommer tillbaka i augusti.

– Det finns en stor sorg hos eleverna. Vi tänker på hur vi ska jobba vid terminstarten och vilken beredskap vi ska ha, säger Thomas Beckman.

När skolan fick meddelandet om att flickan dött, agerade de omedelbart enligt Thomas Beckman. På fredagsmorgonen publicerade de ett meddelande riktad till elevernas föräldrar. Skolan "har idag mottagit det oerhört tragiska beskedet att en av våra elever har avlidit", skriver de.

Meddelande till föräldrar

De berättar att detta är något som eleverna i "synnerhet" berörs av och att en minnesstund kommer att hållas när terminen startar. De uppmanar också föräldrar att de pratar öppet om vad som hänt med barnen.

Enligt rektorn har skolan inte nåtts av några varningstecken som handlar om flickans mående eller situation i hemmet.

– Nej, nej. Absolut inte, snarare tvärtom, säger han.

Du verkar säker på det?

– Jag är väldigt säker på det. Vi har ett nära samarbete med elevhälsan. Skolan har inte mer än 500 elever, hade det varit något hade vi vetat det, säger Thomas Beckman.

Följ ämnen i artikeln