Barnmorskorna som vårdar flyktingar gratis

Publicerad 2015-10-16

”Det är väldigt konkret att det hjälper”

En barnmorskemottagning i Alby i Stockholm erbjuder gratis vård för nyanlända kvinnor och ungdomar.

– Det finns massa utmaningar och behov, och vi kan åtminstone fylla ett av dem, säger Rozze Baleng.

– Min mamma har flytt två gånger själv, en gång från Irak till Iran och sen till Sverige. Hon har fött barn både i Iran och i Sverige, och det blev väldigt tydligt att det är stor skillnad på hur man blir bemött.  Det var därför hon blev barnmorska.

Rozze Baleng. Foto: Enci Ap

Rozze Baleng är jurist och var med när hans mor Maja Robsén startade barnmorskemottagningen Mammaproffsen i Alby för tre år sen. Han säger att personalen där varje dag möter människor från flera kontinenter och har mycket erfarenhet av att bemöta patienter med olika bakgrund. De talar också persiska, kurdiska, turkiska och arabiska, vilket är en stor fördel när de möter flyktingar.

”Nu är det akut”

– Det var dags att ge tillbaka, och vi kan ge tillbaka på ett väldigt bra sätt. Det är nu som kvinnor och barn kommer, förut skickade man männen först men nu är det så akut att alla kommer som kan, säger han.

Rozze Baleng är också offentligt biträde för ensamkommande flyktingbarn och berättar att han nyss fått ett ärende med tre flickor mellan fyra och åtta års ålder.

– Läget är sånt nu på många ställen, det kommer tjejer utan föräldrar. Det är väldigt ovanligt annars.

Betalar själv

Mödravård är gratis, men det kostar i vanliga fall femtio kronor för asylsökande eller papperslösa att träffa en gynekolog. Rozze Baleng och kollegorna bestämde sig för att inte ta ut den avgiften. Det sätts ett streck i systemet och så löser de skulden med egna pengar.

– Vi är inga hjältar, vi offrar inte så mycket. Det är inte så mycket pengar det rör sig om. Det som är viktigt är att informationen kommer ut om att de kan få komma hit gratis, säger han.

”Väldigt konkret”

En Facebookstatus om mottagningen fick stor spridning, och information har också gått ut till några asylboenden. Rozzes förhoppning är att fler barnmorskemottagningar i Stockholm och runt om i landet hakar på - och också ser till att hjälporganisationerna vet vart de kan vända sig.

– Man märker att folk som kommer är inte i så bra skick. Själva vårdbiten är inte så akut, men situationen är akut. Men de är väldigt tacksamma. Det är väldigt konkret, väldigt tydligt att man hjälper.

Följ ämnen i artikeln