USA och Ryssland i samtal om Syrienkriget

Uppdaterad 2015-09-23 | Publicerad 2015-09-18

USA:s försvarsminister har talat i telefon med sin ryske kollega om Syrien, där Ryssland har byggt upp sin militära närvaro till stöd för president Bashar al-Assad.

Den ryske försvarsminister Sergej Shoigu betygade för sin amerikanska kollega Ash Carter att de ryska militära aktiviteterna är "av defensiv natur", sade en amerikansk tjänsteman, som inte ville framträda med namn, efter det 50 minuter långa telefonsamtalet.

– Han sade att de ryska aktiviteterna var defensiva till sin natur och att de var avpassade att uppfylla åtaganden som gjorts till den syriska regeringen, sade tjänstemannen enligt Reuters.

Oro på olika håll

Försvarshögkvarteret Pentagon oroar sig för att Ryssland håller på att bygga en flygbas i Syrien. Ryssland oroar sig för sin del över Islamiska statens och andra jihadistgruppers landvinningar i Syrien.

USA överväger ett ryskt förslag om militära samtal om Syrien. Inget beslut har fattats ännu. Utrikesminister John Kerry kan tänka sig att stödja ett sådant förslag, men vill först få reda på vilka avsikter Ryssland har.

Kerry reste på fredagen till London för samtal om Syrien med sin kollega från Förenade arabemiraten Abdullah bin Zayad. På lördagen ska Kerry föra samtal med den brittiske utrikesministern Philip Hammond.

Olika krafter

USA har tillsammans med Saudiarabien och Turkiet stött krafter i Syrien som tagit till vapen för att tvinga bort al-Assad från makten. Ryssland ser Syrien som en viktig allierad i Mellanöstern och har stigande oro iakttagit hur jihadistgrupper tagit över allt större landområden.

– Läget vid fronten var mycket allvarligt, om inte kritiskt. Militär hjälp behövdes i större skala; Ryssland reagerade, säger Ivan Konovalov, chef för Centrum för strategiska trendstudier i Moskva, enligt Reuters.

På söndagen flyger Kerry vidare till Berlin för att diskutera flyktingkrisen. Vita huset har sagt att USA är redo att ta emot minst 10 000 syriska flyktingar 2016.

TT

Följ ämnen i artikeln