S-kommunalråd utmanar politikerkollegor inför kongressen

Uppdaterad 2015-05-29 | Publicerad 2015-05-28

Vill se plan för ökat byggande runt om i landet

Sundbyberg är Sveriges till ytan minsta kommun – men bygger mest i landet.

Nu bröstar socialdemokratiska kommunalrådet Jonas Nygren upp sig och utmanar sina S-kollegor att följa efter.

– Det går att bygga, det handlar bara om att visa politisk vilja, säger han.

I morgon inleds Socialdemokraternas 38:e partikongress i Västerås. En av de stora frågorna som kommer att diskuteras är bostadsbyggandet. I dag råder skriande bostadsbrist i hälften av landets kommuner men byggtakten är långt ifrån tillräcklig.

I Sundbyberg i Stockholms län är dock utvecklingen den motsatta. Kommunen bygger mest per invånare och växer så det knakar, fyra gånger så fort som Stockholms stad.

Kommunalrådet Jonas Nygren beskriver det idoga byggandet som "en utmaning" men menar att det går om man verkligen vill.

– Det kräver politisk vilja och mod att orka prata om det positiva med byggkranarna. Vi vet att medborgarna ofta tycker det är knökigt och bökigt, lite jobbigt, men det är viktigt att vi politiskt står upp för att tillväxten är bra, säger han.

Styr upphandlingen

Enligt Jonas Nygren har politiken under lång tid fokuserat för mycket på att det är svårt att bygga mer.

– Vi har haft två mandatperioder med Alliansen där man hela tiden skyllt på kommunerna och sagt att bostadsbristen är kommunernas fel. Nu, efter valet, styr vi i kommuner med motsvarande sju miljoner invånare så nu tycker jag det är dags att vi visar att det faktiskt går, säger han.

I Sundbyberg har nya bostäder varit högsta politiska prioritet de senaste åren. Byggfrågorna har lyfts in direkt under kommunalrådet, han är själv ute och möter medborgarna i frågorna, och man har också utarbetat en modell för hur man använder kommunens mark och styr upphandlingen av nya områden.

– För oss handlar det inte bara om att maximera pengarna man får för marken, det är alltför kortsiktigt. Vi tänker också på vad vi vill ska finnas där.

Utmanar kollegorna i landet

Jonas Nygren vill att fler kommuner ska följa efter och sätta byggandet högst upp på den politiska agendan.

Inför kongressen riktar han därför en uppmaning till sina S-kollegor runt om i landet – och utmanar dem att följa i Sundbybergs spår.

– Nu är det upp till bevis, allt går om man bara vill. Vi måste ta ett gemensamt ansvar och stimulera byggnationen på lokal nivå och göra en nationell samling, säger han.

Men Nygren vänder sig också direkt till regeringen och statsminister Stefan Löfven.

– Det kostar att bygga och därför måste regeringen hitta sätt att ekonomiskt belöna de kommuner som bygger mycket, annars finns inga incitament att göra det. Man måste jobba med skatteutjämningen till exempel.

Följ ämnen i artikeln