Försäkringskassan återinför krav på läkarintyg

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

För att lätta trycket på vården i början av coronapandemin slopades krav på läkarintyg.

Men nu återinförs de normala reglerna, bekräftar Försäkringskassan för Aftonbladet.

– Vi ser nu att vården har avsevärt mycket mindre belastning, säger rättschef Michael Erliksson.

I mars slopade Försäkringskassan vissa krav på läkarintyg när man ansöker om sjukpenning och ersättning för vab, vård av barn. Detta för att avlasta sjukvården som stod under mycket högt tryck under pandemins linda.

”Det var en extraordinär situation”

Efter dialog med bland annat Sveriges kommuner och regioner, SKR, Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten, bedömer Försäkringskassan nu att det är dags att återgå till ordinarie hantering, uppger myndigheten i ett mejl till Aftonbladet.

De nygamla reglerna träder i kraft den 1 november 2020.

– Det var en extraordinär situation under våren 2020 och Försäkringskassan tvingades anpassa vårt arbetssätt för att samhället skulle fortsätta fungera. Vi ser nu att vården har avsevärt mycket mindre belastning och efter dialog med andra aktörer har vi kommit till slutsatsen att vi nu ska återgå till normal hantering av ansökningar och tillhörande tidsgränser, säger Michael Erliksson, rättschef på Försäkringskassan.

Läkarintyg från dag 15

Försäkringskassan kommer alltså återigen begära läkarintyg från dag 15 vid sjukskrivning, och från dag 8 när det gäller ersättning för vab.

Försäkringskassan väntas gå ut med ett pressmeddelande om förändringen inom kort.

Publicerad:

LÄS VIDARE