De anklagas för krigsbrott efter ”ohygglig” video

Publicerad 2022-03-29

”Ni har förstört hela jävla Charkiv” skriker soldaten när fångarna blir slagna och sparkade.

Senare i videoklippet skjuts tre män i knäskålarna.

Materialet uppges ha spelats in på ett område som är under ukrainsk kontroll och kan vara ett krigsbrott, skriver New York Times.

Följ ämnen

Videon där ett antal till synes tillfångatagna soldater blir misshandlade framför kameran började cirkulera på sociala medier under söndagskvällen.

Den ukrainska militärledningen viftade först bort det brutala innehållet genom att hävda att den var fabricerad av Ryssland.

– Fienden producerar och delar videor där ”ryska fångar” behandlas inhumant av ”ukrainska soldater” för att få de ukrainska styrkorna att framstå i dålig dager, sa Ukrainas överbefälhavare Valerii Zaluzhnyi.

Volodomyr Zelenskyj.

Hotade och slagna

Under måndagen har fler uppgifter framkommit som tyder på att bilderna verkligen kan vara äkta.

Enligt New York Times är videon filmad i en by öster om Charkiv nära frontlinjen på en plats som är under ukrainsk kontroll.

Det drygt fem minuter långa klippet visar fem fångar som är bundna och verkar ha svåra skador.

De tillfångatagna männen ligger på marken, vissa hotas med vapen och andra har säckar över sina huvuden.

Både angripare och offer talar främst ryska på videon. Männen som uppges vara ukrainska soldater talar ryska med ukrainsk dialekt, skriver New York Times.

Under förhöret – där fångarna frågas ut om var ryska förband befinner sig i området och personliga omständigheter som deras rank och hemstad – verkar ett av offren förlora medvetandet, uppger tidningen.

Vladimir Putin.

Skjuts i knäskålarna

Vid ett tillfälle ropar en person i bakgrunden att de blir behandlade på det brutala sättet eftersom ”de har förstört hela jävla Charkiv”.

Senare i videon släpas ytterligare tre fångar ut ur en minibuss och skjuts i knäskålarna.

Om videon är äkta handlar det sannolikt om brott mot Genèvekonventionen, som innefattar regler kring hur krigsfångar ska behandlas under en konflikt.

Ukraina har tidigare under invasionen fått kritik efter att ha visat upp ryska krigsfångar i videoklipp.

Under måndagen sa man sig ta uppgifterna på allvar och utreda händelsen.

– Vi är en europeisk armé. Vi behandlar inte våra fångar illa. Om detta visar sig vara äkta är det ett fullständigt oacceptabelt beteende, säger Oleksiy Arestovych, rådgivare till president Zelenskyj, enligt The Guardian.

– Jag vill påminna militären, civila och våra försvarsstyrkor åter igen att våld mot fångar är ett krigsbrott som man inte kan få amnesti för och som inte har någon preskriptionstid.

Dmitry Peskov, Putins talesperson, säger att ryska ledningen i Kreml ”säkerligen” sett videon.

– De som deltagit i denna tortyr måste bli åtalade och betala för sina handlingar, säger Peskov och kallar bilderna för ”ohyggliga”.

Charkliv är Ukrainas näst största stad och ligger närmare Ryssland än någon annan storstad i landet.

53 förskolor förstörda

Stora delar av Charkiv ligger i ruiner efter ett hänsynslöst ryskt bombardemang.

Borgmästaren Ihor Terekhov uppgav under måndagen att staden är på väg att resa sig och att kriget är på väg att vända i ukrainsk favör – trots den omfattande förödelsen.

– Folk har börjat återvända till Charkiv. Främst är det män som fört sina familjer i säkerhet och nu återvänder för att försvara sin hemstad genom att ansluta till försvarsstyrkorna, säger han enligt The Guardian.

Borgmästaren säger att den senaste dokumenteringen av förödelsen visar att ryska styrkor har förstört eller skadat 1 177 bostadshus, 53 förskolor, fler än 50 skolor och tio sjukhus.

– Vad som än händer fungerar staden. Frivilliga och polisen levererar nödhjälp till ställen som utsätts för ständig beskjutning. Vi samarbetar alla för en. Charkiv lever och fungerar, säger Ihor Terekhov.

ANNONS