Bolsonaro: Mänskliga kvarlevor hittade

TT

Publicerad 2022-06-13

Föremål tillhörande den försvunna duon hittades i Amazonas i söndags.

Brasiliens president Jair Bolsonaro säger att mänskliga kvarlevor har hittats i samband med sökandet efter den brittiske journalisten Dom Phillips och den brasilianske urfolksexperten Bruno Pereira som varit försvunna i Amazonas.

– Det som upphittats får oss att tro att något ont gjordes mot dem, eftersom mänskliga kvarlevor hittades flytande i floden, säger Bolsonaro och lägger till att kvarlevorna ska dna-testas.

BBC rapporterade tidigare med hänvisning till lokala medier att Phillips, 57, och Pereira, 41, har hittats döda.

Duon försvann i Javaridalen 5 juni. Området är en avlägsen del av Amazonasregnskogen där många isolerade folkgrupper lever. Duon reste runt med båt i arbetet med en bok om miljövård.

I området verkar både timmerhuggare och gruvarbetare, som sägs ha hotat urfolksexperten regelbundet eftersom de försöker få tillgång till mark som tillhör regnskogens ursprungsbefolkning.

Även journalisten har tillsammans med urfolksexperten utsatts för hot på fältet, enligt två organisationer som arbetar för urfolksrättigheter.

En person är gripen i samband med försvinnandet. Enligt vittnesuppgifter ska den misstänkta ha följt efter männen uppströms.