Interna mejlen avslöjar SD:s trollkonto-plan – för 12 år sen

Publicerad 2024-05-17

Redan 2012 när Joakim Wallerstein anställdes av SD var planen tydlig: Nätkampanjer med anonyma avsändare.

I en intervju med Aftonbladet 2018 förnekade han att partiet fortsatt drev anonyma sidor – något som uppdagats som osanning.

Samtidigt fortsätter SD rensa innehåll som kan kopplas till vit makt-miljön på sina sajter.

När kommunikationschefen Joakim Wallerstein anställdes av Sverigedemokraterna 2012 var det det ett stort steg för honom.

Rekryteringen sköttes av SD-toppen Martin Kinnunen som hade genomfört inte mindre än tre intervjuer med Wallerstein som fått berätta om sin vision för partiets fortsatta kommunikativa strategi.

Redan då var planen på att bedriva anonym opinion tydlig.

”Särskilt fokus vill han lägga på att arbeta med olika former av kampanjer såväl mer traditionella som kampanjande i sociala medier. Han vill arbeta mer med nätkampanjer som i alla fall till en början har anonyma avsändare”, skrev Kinnunen i ett mejl till partitoppen som Aftonbladet tagit del av.

Joakim Wallerstein, Jimmie Åkesson och Richard Jomshof.

Jimmie Åkesson informerades

Wallerstein kunde också bidra med ”i princip färdigt utbildningsmaterial för mediaträning och annan kommunikativ handledning som han tagit fram för kunder till hans nuvarande arbetsgivare”, skrev Kinnunen i mejlet.

Dock ville Wallerstein ha en löneförhöjning då han ”bränner alla broar i sin tidigare bransch”.

Mottagare av mejlet var bland andra partiledare Jimmie Åkesson och övriga i ”de fyras gäng” Björn Söder, Mattias Karlsson och Richard Jomshof.

Under kommande år visar kommunikation från Sverigedemokraterna hur Joakim Wallerstein är drivande och köper annonsplatser på Facebook för sidor som ”Politiskt Inkorrekt, ”Våldtäktskartan” och ”Moderatcitat”.

Martin Kinnunen och Björn Söder.

Men 2018 skulle det var stopp. Sverigedemokraternas kommunikationsavdelning skulle inte driva opinion via anonyma sidor.

Så sa i alla fall Joakim Wallerstein i en intervju med Aftonbladet, och förnekade att man längre driver anonyma sidor, som ”Politiskt Inkorrekt”.

– Vi har inte tid, helt enkelt. Däremot stöttar vi och ger material till sidor vi gillar, sa han i intervjun.

Varför är ni inte öppna med vilka sidor ni hjälper?

– I en ideal värld skulle vi kunna lista vilka vi hjälper men så funkar det inte i Sverige. Man misstänkliggör visselblåsare. Det är anledningen till att vi inte berättar vilka sidor vi hjälper.

Du ser inget principiellt problem med att driva opinion under falskt namn?

– Nej, inte principiellt. Är man ett litet parti har man inte så många alternativ än att driva opinion på olika sätt, sa Joakim Wallerstein 2018.

Rensar hatmaterial

Sverigedemokraterna är inte längre ett litet parti, men att man fortsatt driva anonyma konton och sajter visade sig efter Kalla Faktas granskning av partiets kommunikationsavdelning och dess arbete.

Där framkom att ”Politiskt Inkorrekt” fortsatt har drivits av kommunikationsavdelningens medarbetare.

Efter Kalla Faktas avslöjande har Sverigedemokraterna börjat rensa på sina sidor.

Från kontot ”Mememumriken” har man publicerat klipp där politiska motståndare förlöjligas, medan fascister och terrorister har hyllats.

Från kontot ”alexanderbardposting” publicerades vit makt-memen ”White boy summer”, som använts av rasideologiska miljön under flera år, enligt Expo.

I ett mejl till Expo skriver SD:s pressavdelning att de klipp som raderats har tagits bort efter att innehållet flaggats av Tiktok på grund av anmälningar mot kontot.

Vidare skriver presstjänsten att inläggen skapats av ”en junior medarbetare” som inte ska ha förstått vilket innehåll han spred.

Fotnot: Aftonbladet har utan framgång sökt Joakim Wallerstein genom SD:s pressavdelning för en kommentar.