Fetmakirugi gav lägre risk för bröstcancer

Petra Hedbom/TT

Publicerad 2024-05-22

Kvinnor med fetma som genomgick fetmakirurgi minskade risken att utveckla bröstcancer. Arkivbild.

Kvinnor som genomgått fetmakirurgi hade lägre risk att utveckla bröstcancer än de som fått annan fetmabehandling, enligt en svensk studie.

Fetma ökar risken för många olika former av cancer, bröstcancer är en av dem. Men kvinnor som genomgår fetmakirurgi minskar risken att utveckla cancerformen med över 30 procent.

Studien bygger på svenska data om 2 876 kvinnor med fetma. Av dessa har hälften genomgått fetmakirurgi. Andra hälften har fått traditionell behandling som livsstilsförändringar och läkemedel via vårdcentral. Kvinnorna följdes i snitt under 24 år.

Insulin kan ha huvudroll

Resultaten, som publicerats i Jama Surgery, visar att totalt 154 av kvinnorna utvecklade bröstcancer. Men det var betydligt färre i gruppen som opererats med fetmakirurgi.

– Eftersom bröstcancer är en så vanlig sjukdom är det väldigt relevant, säger Magdalena Taube, docent i molekylär och klinisk medicin vid Sahlgrenska och en av forskarna bakom studien.

Ytterligare en upptäckt som forskarna gjorde var att kvinnor som hade höga insulinnivåer när de gick med i studien fick ett ännu större skydd mot bröstcancer efter kirurgin. De minskade sin risk att få bröstcancer med 52 procent när de genomgick en fetmaoperation jämfört med de som inte genomgick kirurgi.

– Det finns olika teorier om vad som ligger bakom kopplingen mellan fetma och bröstcancer och insulinnivåer är en av de saker som diskuteras. I den här studien kan vi tydligt visa att insulinet har en viktig roll, säger Magdalena Taube.

Inga bantningsläkemedel

Att hålla nere insulinnivåerna kan vara ett sätt att arbeta preventivt för att minska risken för cancer.

– När vi tittade på dem som hade låga insulinnivåer så visade det sig att kirurgin inte gör någon skillnad för risken att utveckla bröstcancer. Både kirurgigruppen och de som hade konventionell fetmabehandling löper samma risk, säger Magdalena Taube.

Patienterna anslöt till studien mellan 1987 och 2001. Det var innan de nya bantningsläkemedlen som Ozempic gjorde entré. Hur viktnedgång med sådana preparat skulle påverka risken för bröstcancer vet inte forskarna i dag.

– Men jag hoppas att det görs sådana studier framöver, säger Magdalena Taube.