"Hundratals" döda i filippinsk stad

Av: TT-AFP-Reuters

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 6 | Foto: REUTERS TT NYHETSBYRÅN

NYHETER

Folk som flytt från staden Marawi i Filippinerna uppger att de har sett hundratals döda i området, där det pågått strider mellan islamistgerilla och regeringsarmén i tre veckor.
Samtidigt rapporteras att presidenten Rodrigo Duterte har tagit ledigt.

Vittnena från Marawi citeras av Zia Alonto Adiong, lokal politiker som enligt medier på plats är aktiv i hjälparbetet. Men iakttagelserna, som enligt hans uppgifter till nyhetsbyrån AFP handlar om "mellan 500 och 1 000 döda", är svåra att undersöka i detalj.
Marawi, som ligger på ön Mindanao, har omkring 200 000 invånare och beskrivs av nyhetsbyrån AFP som den viktigaste muslimska staden i Filippinerna, där majoriteten av befolkningen är katoliker. Den 23 maj stormades Marawi av den islamistiska extremiströrelsen Mautemilisen, som svurit trohet till terrorgruppen IS. Rebellerna viftade med svarta IS-flaggor.

Svåra umbäranden

Sedan dess präglas tillvaron i Marawi av bland annat bomber, skottlossning från krypskyttar, brist på mat och mediciner – och av arméns insatser, som inte alltid träffar avsedda mål.
IS propagandaorgan Amaq har hävdat att rebellerna tagit över mer än två tredjedelar av staden. Mot dem står filippinsk militär med amerikanskt stöd.
En stor del av Marawis befolkning har flytt, men fler än tusen personer är fast på ställen som hålls av rebellerna. I praktiken används de civila som mänskliga sköldar. Ingen kommer heller åt att ta rätt på liken när dödade blir liggande i skottlinjerna.

President på vift

Antalet bekräftade dödsoffer är litet jämfört med de oroande vittnesrapporterna: enligt regeringsarmén totalt 290 personer - 58 soldater och poliser, minst 26 civila och 206 rebeller.
Filippinernas president Rodrigo Duterte tar den här veckan en paus från sina offentliga plikter, sade hans talesman Ernesto Abella till reportrar på torsdagen. Han behöver "ta igen sig", enligt beskedet som lett till spekulationer om presidentens hälsa.
Duterte har inte setts i offentligheten sedan i söndags, och i måndags avstod han från att delta i det årliga firandet av Filippinernas självständighet.

Publicerad:

LÄS VIDARE