Följ Christer Fuglesangs väg tillbaka till jorden

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-12-20

Discovery går att se från flera platser i Sverige

Ta chansen och vinka till Christer Fuglesang ombord på rymdfärjan Discovery.

Han kanske inte ser dig - men du kan se honom.

Från och med i kväll går det, med lite tur, att se rymdfarkosten från olika platser i södra Sverige.

Återfärden mot jorden har börjat.

Tio minuter över elva i går kväll kopplades Discovery loss från den internationella rymdstationen ISS. Om allt går som det ska landar Christer Fuglesang och de andra astronauterna fem i tio på fredag kväll, svensk tid. Då ska man ha varvat jorden 202 gånger. Nu kan du bli vittne.

På den tyska sajten www.heavens-above.com, som sponsras av bland annat den tyska rymdstyrelsen går det att förutspå var och vid vilken tidpunkt det går att se Discovery från jorden.

Stjärna som rör sig

– Man ska titta efter en stjärna som rör sig. Om tidpunkten stämmer så är det rymdskytteln Discovery, säger Jan Persson, vice ordförande i Svensk amatörastronomisk förening till aftonbladet.se.

I sydligaste Sverige kommer den första chansen redan tidigt i kväll med nya möjligheter imorgon och på fredag. För Göteborgs del är det endast fredagen som gäller.

Välj en mörk plats

Och så ska man ha lite tur också.

– Man ska välja en mörk plats och vara där minst tio minuter i förväg så att ögonen hinner vänja sig vid mörkret. Sedan är det viktigt att ha en så bra horisont som möjligt så en högt belägen plats är bra, säger Jan Persson.

– Sedan är det bara att hålla tummarna för att vädret är klart.

Här intill kan du se de preliminära tiderna för att få en skymt av Discovery från några olika platser i Sverige. Observera att tiderna är preliminära och kan komma att ändras.

Johanna Melén

Följ ämnen i artikeln